Nagyvilág

Kovács Béla kémügye elakadt a brüsszeli útvesztőben

Az Európai Parlament nem tudja felfüggeszteni a jobbikos EP-képviselő mentelmi jogát, mert tisztázatlan, hogy milyen nyomozati adatokat adhat át Magyarország anélkül, hogy megsértené az államtitkot – írja a Magyar Nemzet.

Új helyzetet teremthet az ügyészség szerint kémkedéssel gyanúsítható Kovács Béla ügye az Európai Parlamentben (EP), a jobbikos képviselő mentelmi jogának felfüggesztését tárgyaló parlamenti bizottság munkáját ugyanis hátráltatja, hogy egyelőre tisztázatlan, jelentéstevőjük milyen nyomozati dokumentumokba kaphat bepillantást anélkül, hogy ezzel államtitkot sértene – derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

Brüsszel egyelőre nem fér hozzá azokhoz az anyagokhoz, amelyek alapján el tudná dönteni, jogos-e a magyar ügyészség Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó kérése. Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség (LÜ) szóvivője a lapnak megerősítette, hogy az LÜ ebben az ügyben folyamatos kapcsolatban áll az Európai Parlament illetékeseivel.

Polt Péter legfőbb ügyész az európai közösség intézményei ellen folytatott kémkedés gyanúja miatt kérte Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését Martin Schulztól, az EP elnökétől. A politikus ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) április elején tett feljelentést, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel Moszkvába látogat – idézi fel a Magyar Nemzet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik