Nagyvilág

A vártnál több ebolás lehet Sierra Leonéban

Önkéntesek járnak majd házról házra, hogy feljegyezzék az új megbetegedéseket, összegyűjtsék a holttesteket, és karanténba vigyék a gyaníthatóan fertőzötteket.

Sierra Leone egészségügyi hatóságai szerint akár 20 százalékkal több ebolás beteg lehet az országban, mint amennyiről eddig tudtak; a pontosabb adat a 72 órás, országos kijárási tilalom alatt fog kiderülni – közölte szerdán a járvány elleni harcra létrehozott kormányzati központ.

A szeptember 19-21. közötti időszakban 20 ezer önkéntes jár házról házra, hogy feljegyezzék az új megbetegedéseket, összegyűjtsék a holttesteket, és karanténba vigyék a gyaníthatóan fertőzötteket. A hatóságok egyedül a fővárosban, Freetownban tíz negyedet jelöltek ki “forró pontnak”, ahol nagyon sok betegre lehet számítani. Az elkülönítőket ágyakkal felszerelt iskolákban rendezik be. A regisztráláson kívül az a fő cél, hogy a kijárási tilalom 72 órája alatt az emberek közötti érintkezés akadályozásával megszakítsák a járvány terjedését – mondta Steven Ngaoja, a központ igazgatója.

Sierra Leonéban a legutóbbi adat szerint 500-an haltak meg az Ebolától az 1400 megbetegedett közül – írja az MTI. 

Bill és Melinda Gates emberbaráti alapítványa 50 millió dollárt adományoz a járvány elleni küzdelemre – jelentették be szerdán Washingtonban. A pénzt azonnal az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és más nemzetközi szervezetek rendelkezésére bocsátják. A támogatást egyrészt a betegség terjedésének akadályozására szánják, a nagyon hiányzó gyógyszerek és orvosi felszerelések beszerzése által; másrészt pedig diagnosztikai eszközök és a vírus elleni védőoltás kifejlesztésére. Az adománytól azt remélik, hogy felgyorsítja a rendkívüli intézkedések végrehajtását az érintett nyugat-afrikai országokban – közölte az alapítvány.

Az Air France légitársaság légikísérői után egyes pilóták is bejelentették, hogy nem hajlandóak az Ebolával fertőzött országokba repülni – közölte a szakszervezetük, amely támogatja a döntésüket, tekintettel a súlyos veszélyre. A cég igazgatósága megígérte, hogy a hajózó személyzet egyetlen tagját sem éri semmilyen hátrány, ha nem vállalja az utat az érintett országokba. A francia légitársaság az egyik a kevesek közül, amely még indít járatokat a térségbe, kivéve Sierra Leonét, ahonnan a párizsi kormány eltanácsolta. Az Air France személyzete és utasai közül eddig még senki sem fertőződött meg a betegséggel.

Hivatalos adatok szerint szeptember 6-ig 2296-an haltak meg a kór okozta betegségben Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A vírustól eddig 4293 ember lett beteg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik