Nagyvilág

Mitt Romney nem tervezi, hogy részt vegyen az elnökválasztási kampányban

A demokrata Barack Obamával szemben két éve alulmaradt Romney neve továbbra is szerepel azokban a találgatásokban, hogy ki száll majd ringbe 2016-ban a republikánusok elnökjelöltségéért.

Mitt Romney, a 2012-es amerikai elnökválasztás republikánus jelöltje kissé lehűtötte vasárnap azokat a várakozásokat, hogy 2016-ban esetleg harmadszor is ringbe száll az elnöki posztért. “Nem indulok, nem tervezem, hogy induljak” – mondta Romney a Fox News hírtelevíziónak adott interjújában, válaszul a további terveit puhatoló kérdésre.

A demokrata Barack Obamával szemben két éve alulmaradt Romney neve továbbra is szerepel azokban a találgatásokban, hogy ki száll majd ringbe 2016-ban a republikánusok elnökjelöltségéért.

A Republikánus Párt legnagyobb adományozói még keresik azt a megfelelő személyt, aki versenyre kelhetne Hillary Clinton volt külügyminiszterrel, a Demokrata Párt jelenleg legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsával, és sokan közülük Romney-t egyfajta tartalék lehetőségnek tekintik, ha Jeb Bush volt floridai kormányzó – George W. Bush volt elnök öccse – úgy döntene, hogy nem indul az elnökjelöltségért.

 Mitt Romeny – kössz, de kössz nem
Fotó:Europress 

A Fox Newsnak nyilatkozva Romney vasárnap azt mondta, számára “nem kétséges”, hogy elnökként jobban teljesítene, mint Hillary Clinton vagy a 2012-ben őt maga mögé utasító Barack Obama elnök.

A volt republikánus elnökjelölt az interjúban igyekezett megkérdőjelezni Clinton külpolitikáját is, összekapcsolva őt Obamával, akinek támogatottsága a legtöbb közvélemény-kutatás szerint visszaesőben van, nem utolsó sorban a külpolitikai teljesítményével kapcsolatos elégedetlenség miatt.

Nyilatkozatában Romney nem zárta ki teljesen annak lehetőségét, hogy megpályázza az elnökjelölti posztot, de nem is hagyta “szélesre tárva az ajtót” ez előtt a lehetőség előtt.

“Az én időm lejárt – mondta az egykori massachusettsi kormányzó. – Megvolt a lehetőségem. Indultam és nem nyertem” – tette hozzá, elismerve, hogy számos hibát követett el a két évvel ezelőtti kampányban, és Obama stábja ezeket ügyesen kihasználta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik