Nagyvilág

85 milliárdos támogatást kapott egy egyetemi kar

Történetének legnagyobb összegű adományát kapta a Harvard Egyetem.

Az egyetem történetében rekordot jelentő 350 millió dollár (85 milliárd forint) adományt kapott a Harvard közegészségügyi kara, amely számos kulcsfontosságú terület, köztük az egész világot érintő járványok megfékezésére irányuló kutatásokra fordítja az összeget.

A hétfőn bejelentett adománnyal az 1986-ban elhunyt hongkongi ingatlanfejlesztő, T.H. Chan családjának alapítványa támogatja az intézményt. Ritka kivételként a kar felveszi az adományozó nevét is, ezentúl T.H. Chan School of Public Health lesz az elnevezése. Az intézményben ezenkívül mindössze a John F. Kennedyről elnevezett Harvard Kennedy School viseli egy személy nevét.

“Azt hiszem, nagyon boldog lett volna a gondolattól, hogy egy egyetemi kar is a hagyatékának része lett” – mondta Gerald Chan, T.H. Chan fia, aki maga is a Harvard közegészségügyi karán szerezte mesterdiplomáját 1979-ben.

A kar dékánja, Julio Frenk “a változást elősegítő adománynak” nevezte a The Morningside Alapítványtól kapott 350 millió dolláros felajánlást, amely olyan globális járványok megfékezésében segítheti az egyetem munkáját, mint az Ebola, a malária, a rák, az elhízottság, valamint segíthet a háborúkból, szegénységből, környezeti veszélyforrásokból és a nem megfelelő egészségügyi rendszerekből eredő globális egészségi fenyegetések kezelésében.

Az adomány egy részét a diákok anyagi támogatásának kiterjesztésére és azoknak a már diplomát szerzett egykori hallgatóknak a támogatására fordítják, akik úgy döntöttek, hogy szegényebb országokban, illetve rossz körülmények közt élő amerikai közösségekben vállalnak munkát.

A világ leghosszabb ideje folyamatosan működő közegészségügyi kara tavaly ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját. A mostanit megelőző legnagyobb adományt egykori diákjától, a milliárdos Kenneth Griffintől kapta az egyetem: a Citadel fedezeti alapkezelő vállalat alapítója idén februárban 150 millió dollárral (36,4 milliárd forint) támogatta az intézmény munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik