Nagyvilág

Ukrajna: Obama szkeptikus

Bizakodásának, de egyben a kételyeinek is hangot adott az ukrajnai tűzszünettel kapcsolatban az amerikai elnök.

 

Barack Obama sürgette, hogy az Egyesült Államok európai szövetségesei állapodjanak meg újabb, Oroszország elleni szankciókról, amelyeket felfüggeszthetnek majd, ha a béke tartósnak bizonyul. Mint mondta, az Egyesült Államok és Európa nyomatékosan megüzente Oroszországnak, hogy lépéseinek következményei lesznek. Az amerikai és az európai felek most véglegesítik a gazdasági büntetőintézkedéseket, amelyek az orosz gazdaság pénzügyi, energetikai és hadiipari szektorát fogják célba venni.

Kiemelte, a NATO nyilvánvalóvá tette, hogy a szövetség minden tagállamát meg fogja védeni és hogy támogatja Ukrajna szuverenitását. “Oroszország agressziója Ukrajna ellen veszélyezteti az egységes, szabad és békés Európára vonatkozó elképzelésünket” – mondta.

Az Iszlám Állammal (IÁ) kapcsolatban Obama rámutatott: az Egyesült Államok kulcsfontosságú szövetségesei készek rá, hogy Irakban legyőzzék a terrorszervezetet. Az elnök szerint az általa “központi koalíciónak” nevezett 10 szövetséges ország – az Egyesült Államok mellett Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kanada, Ausztrália, Törökország, Olaszország, Lengyelország és Dánia – ezt a katonai, hírszerzési, bűnüldözési és diplomáciai erőfeszítéseik összehangolásával kívánja elérni. A koalíció Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter bejelentése szerint később még bővülni fog.

Barack Obama az eddigi legkeményebb kifejezéseket használta a terrorszervezettel kapcsolatban, amelynek iraki célpontjai ellen augusztus 8-án rendelt el légicsapásokat. Az elnök, példaként említve az al-Kaidával szembeni fellépést, kijelentette, hogy az Egyesült Államok meg fogja semmisíteni az IÁ-t, és hogy a szervezet lerombolása érdekében “el fogja intézni” annak vezetőit, mint ahogy azt az al-Kaida és Szomália esetében tette. Megerősítette, hogy az Egyesült Államok egy Szomáliában hétfőn végrehajtott dróncsapással likvidálta Ahmed Abdi Godanét, az as-Sabab terrorszervezet vezetőjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik