Nagyvilág

Merkel nemet mondott Ukrajna NATO-csatlakozására

A NATO és Ukrajna közötti fokozottabb együttműködés mellett állt ki csütörtökön a katonai szövetség Walesben zajló tanácskozásán a német kancellár, de újfent elutasította, hogy a kelet-európai ország csatlakozzon a NATO-hoz.

A német kormányfő a NATO szolidaritásáról biztosította Kijevet a kelet-ukrajnai konfliktussal kapcsolatban, és jelezte, hogy a maga részéről kész további büntetőintézkedésekre Oroszországgal szemben.

Megerősítette viszont azt is, hogy nyitott a tárgyalásokra Moszkvával. Mint fogalmazott, Oroszországgal szemben határozottan, de párbeszédre készen kell fellépni. “Véleményem szerint ez a kettős stratégia a siker záloga” – tette hozzá.
Angela Merkel szerint a NATO-ban széles körű konszenzus alakult ki arról, hogy az ukrán válságot nem lehet katonai úton rendezni. Az egyeztetések során nagy volt az egyetértés abban, hogy békés megoldást kell találni.

A kilátásba helyezett tűzszünetről és – az Európai Biztonsági Együttműködési Szervezet, Oroszország és Ukrajna képviselőiből álló – úgynevezett kontaktcsoport pénteki minszki üléséről szólva azt mondta: “Egy-két napon belül meglátjuk, hogy a szavakat tettek is követik-e majd”.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik