Nagyvilág

Franciaország katonákat küldhet az Iszlám Állam ellen

Francois Hollande, francia elnök ha szükséges, a katonai beavatkozást is fontolóra venné az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita szervezet elleni harcban.

Az elnöki hivatal által szerda este kiadott közlemény szerint Francois Hollande az Iszlám Állam ügyében kiemelte a politikai, humanitárius, de ha szükséges, a nemzetközi joggal összhangban lévő katonai válaszadás jelentőségét.

Franciaország a továbbiakban is szorosan együtt kíván működni partnereivel egy olyan összehangolt válasz keresésében, amely megfelelő megoldást jelent e komoly globális fenyegetésre – írta a hivatal, miután az elnök tanácskozott biztonsági kabinetjének tagjaival.

Az Elysée-palota tájékoztatása szerint Párizs kész nemzetközi találkozót rendezni az iraki helyzetről és az IÁ elleni harcról.
Az ENSZ adatai szerint augusztusban több mint 1400-an haltak meg Irakban erőszakos cselekményekben. Az IÁ és szövetségesei június óta tartó előrenyomulását az Egyesült Államok légi csapásokkal igyekezett meggátolni Irak kurdok lakta vidékén. Ez volt az első amerikai katonai akció, mióta Washington 2011-ben kivonta csapatait az országból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik