Nagyvilág

Napirendre kerülhet Ukrajna NATO-tagsága

Anders Fogh Rasmussen, a katonai szövetség főtitkára azt mondta, az eddiginél szembetűnőbb lesz a NATO jelenléte a keleti tagországokban.

Ha Ukrajna felveti NATO-csatlakozási szándékát, akkor együtt megvitatják majd a továbblépés lehetőségét – idézi Rasmussent az MTI. Az észak-atlanti szervezet első embere elmondta, hogy Kijev hivatalos álláspontja jelenleg az, hogy az ország nem kíván katonai szövetségekhez csatlakozni, de meglátása szerint az ukrán vezetés arra számít, hogy az őszi választások után az új összetételű kijevi parlament eltörli az ország el nem kötelezett státuszáról szóló előírást.

 Anders Fogh Rasmussen. MTI / EPA / Olivier Hoslet

A főtitkár kitért ugyanakkor arra is, hogy az orosz agresszió miatt a jövőben az eddiginél szemmel láthatóbb lesz a NATO jelenléte a keleti tagországokban. Jelentősen megnövelik a NATO ma is létező reagáló erőinek védelmi képességeit és radikálisan lerövidítik a riasztási időt. A NATO „lándzsahegyeként” több ezer fős erőt hoznak létre, melynek a különböző tagországokhoz tartozó katonái egymást rendszeresen váltva tartózkodnak a keleti tagállamokban. A készültségi akciótervhez minden szövetséges hozzájárul, de nem feltétlenül kell mindegyiknek csapatokat is küldeni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik