Nagyvilág

Három Észak-Koreában fogva tartott amerikai adott interjút a CNN-nek

Az amerikai hírcsatorna újságírói sem tudták, hogy kikhez viszik őket interjút készíteni.

Kenneth Bae, Matthew Todd Miller és Jeffrey Edward Fowle a phenjani Pyongyang Hotelben találkozott az amerikai hírcsatorna riporterével, mindhárman öt-öt percet beszélgethettek az újságíróval. Mindhárman azt mondták, hogy remélik, az Egyesült Államok követet küld Észak-Koreába, hogy tárgyaljon kiszabadulásukról, mint ahogy 2009-ben Bill Clinton is közbenjárt két újságíró elengedéséért.

Kenneth Bae tizenöt évet kapott „a kormány megdöntésének kísérletéért”. Heti hat napon, naponta nyolc órát dolgozik egy munkatáborban. Azt mondta, bár nehéz munkát végeztetnek vele, de a lehető leghumánusabban viselkednek vele szemben.

 MTI / AP / Wong Maye-E

Matthew Todd Millert azért fogták el, mert összetépte turistavízumát és menedékjogot kért Észak-Koreában, ezt valószínűleg az ottani hatóságok sem tudták komolyan venni. Az interjúban elmondta, hogy nagyon sürgős a kiszabadítása, mert hamarosan tárgyalása lesz, ami után börtönbe viszik. A tárgyalásig nem tudja meg, hogy pontosan mivel vádolják.

 MTI / AP / Wong Maye-E

Jeffrey Edward Fowle-t azért csukták le, mert egy Bibliát hagyott a szállodában, ahol megszállt. Azt mondta, nincs panasza a fogva tartás körülményeire.

 MTI / AP / Wong Maye-E

Mindhárom férfival nyilatkozatot írattak alá, ami alapján elismerik bűnösségüket. Az észak-koreai hatóságok jelen voltak az interjúk alatt, a fogva tartás helyére a CNN nem mehetett el. Az interjúk készítésének körülményei is érdekesek voltak: a CNN stábja más miatt forgatott a fővároson kívül, amikor szóltak nekik, hogy azonnal találkozniuk kell Phenjanban egy magas rangú tisztségviselővel. Egy kisbuszban vitték el őket, ahol kiderült, hogy a három amerikaival beszélhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik