Nagyvilág

Mindenki sáros a gázai háborúban

Izrael és a palesztinok is követtek el jogsértéseket az összecsapások során.

Palesztin emberi jogi szervezetek a gázai tűzszünet kezdete óta vizsgálatot indítottak a több mint kétezer emberéletet követelő összecsapások kapcsán. A nemzetközi szervezetek, mint az Amnesty International és a Human Rights Watch még mindig bebocsátást várnak Izraeltől az elszigetelt övezetbe – írja a Le Monde nyomán a Worldcrunch.

Hónapokig tart, amíg mindkét fél jogsértéseit feltárják. Pletykával keveredő történetek százait kell kibogozni és feldolgozni, sokszor féltve őrzött titkokat kell felderíteni. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa kijelentette: mindkét fél, Izrael és a Hamász is követhetett el jogsértéseket, melyekkel szemben a genfi egyezmény nyomán fognak eljárni.

A nemzetközi jog egyebek mellett azt várja el háborús helyzetben, hogy különítsék el a katonaságot a civil lakosságtól és tegyenek meg minden óvintézkedést a civil áldozatok elkerülésének érdekében. A Le Monde összegyűjtötte mindkét oldalról a tapasztalt jogsértéseket.

Izraeli jogsértések

Gázavárosban a Hamasz rendőrparancsnokára unokatestvére otthonánál támadtak. Bombatámadást intéztek ellene, melyben hat ház felrobbant, tizennyolc ember, köztük négy nő és hat gyermek életét vesztette. Izrael a Hamasz-vezetők házait katonai célpontnak minősítette és az ott tartózkodó civilek életének árán is megsemmisítette. Egy palesztin jogvédő szerint attól, hogy valahol katonai vezető van jelen, még nem jogszerű az épületet katonai célponttá nyilvánítani. Egy lakóház akkor válik célponttá, ha fegyvereket tárolnak benne, vagy a harcok irányítását végzik onnan, de akkor is körültekintően kell eljárni a civilek védelme érdekében.

„Öt percük van távozni, vigyék el a gyerekeket is” – egy család ezt a figyelmeztetést kapta az izraeli hadseregtől, de ez nem volt elégséges, nyolcan odavesztek a bombázásban. A jogvédők szerint a figyelmeztetések nem voltak hatékonyak és túl későn érkeztek. A nemzetközi jog szerint a figyelmeztetések része az is, hogy az érintettek hol találnak menedéket és hogyan juthatnak el oda.

Izrael egész lakónegyedekre támadt, a bombázások miatt a sérülteket nem lehetett menteni, a mentőautók nem tudtak közlekedni. Kórházakat is célba vettek, ráadásul hat ENSZ-iskolát is megtámadtak.

Palesztin jogsértések

A Hamasz válogatás nélkül lőtt mindenre, amit ért Izraelben. A civilek éppúgy potenciális célpontok voltak, mint a katonák.

A Hamasz veszélynek tette ki a polgári lakosságot azzal, hogy rakétáikat lakóépületekről, középületekről, mecsetekről lőtték ki, alagútjaik bejáratai lakóépületekben voltak. Olyan szállodáról is lőttek a palesztinok, ahol külföldi újságírók szálltak meg.

A Hamasz letartóztatott és kivégzett több embert is, akiket azzal gyanúsítottak, hogy Izraellel kollaborálnak. Tizennyolcan haltak meg emiatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik