Nagyvilág

Megemelték a terrorkészültségi szintet Nagy Britanniában

A második legmagasabb szintre emelte a brit kormány a terrorkészültségi szintet, amely azt jelenti, nagyon valószínű hogy az országot támadás éri, de konkrét fenyegetettségről nincs információjuk.

David Cameron miniszterelnök nem sokkal későbbi nyilatkozata szerint az intézkedést az indokolja, hogy közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára az Iszlám Állam nevű, Irakban és Szíriában előretörő szélsőséges milícia brutalitása.

Ennél csak a konkrét fenyegetettség az erősebb

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben az eddigi “jelentős” helyett a “súlyos” kockázatra figyelmeztető riasztási szint lépett érvénybe. Ennek hivatalos meghatározása szerint “nagyon valószínű”, hogy Nagy-Britanniát terrortámadás éri.

A készültségi listán ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a “kritikus”, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.

Theresa May a készültségi fokozat emeléséhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Londonnak jelenleg ilyen konkrét értesülései nincsenek; az intézkedést a szíriai és az iraki fejlemények indokolják, mivel az ott tevékenykedő szélsőséges csoportok terrortámadásokat terveznek a Nyugat ellen.

500 brit csatlakozott az Iszlám Államhoz

Cameron a készültségi szint emelésének bejelentése után, a Downing Streeten tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján közölte: a kormány legalább ötszáz olyan brit állampolgárról tud, akik Szíriában vagy Irakban csatlakoztak az Iszlám Államhoz, terrorcselekményeket követtek el, és ha hazatérnek, a brit nemzetbiztonságot is veszélyeztethetik.

 
Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga 

A brit miniszterelnök szerint az iszlamista szervezet a kormány által korábban vélelmezettnél is nagyobb veszélyt jelent Nagy-Britanniára, és e veszély folyamatosan erősödik. “Találtunk réseket a páncélzatunkon” – fogalmazott részletek említése nélkül a kormányfő a terrorkészültségi szint emelését indokolva. Cameron közölte azt is, hogy a brit kormány új törvénytervezetet készít elő, amelynek alapján könnyebben be lehet majd vonni azoknak a brit állampolgároknak az útlevelét, akik csatlakoztak vagy csatlakozni készülnek az Iszlám Államhoz. Ezzel meg lehet akadályozni kiutazásukat, illetve a már Szíriában vagy Irakban harcoló britek hazatérését.

Hozzátette: a riasztási szint emelése nyomán valószínűleg észlelni lehet majd változásokat a rendőrségi tevékenységben, és több lesz a fegyveres rendőr is az utcákon. Kérte ugyanakkor, hogy a lakosság “az eddigi normális módon élje mindennapi életét”.

Kétszer már volt kritikus fenyegetettség

A jelenleg használt brit riasztási rendszert a 2005 júliusában elkövetett londoni merényletsorozat után dolgozták ki. Abban a támadásban négy brit állampolgárságú muszlim öngyilkos merénylő robbantott fel három metrószerelvényt és egy városi buszt, 52 utast megölve, és több mint hétszázat megsebesítve.

A legmagasabb, “kritikus” készültségi fokozatot azóta kétszer, 2006-ben és 2007-ben léptették életbe. Az első alkalommal egy terrorcsoport egyszerre több, Londonból Észak-Amerikába tartó utasszállító repülőgépet akart felrobbantani az Atlanti-óceán felett. A kiszemelt hét járaton összesen több mint 1500-an utaztak. A csoport hidrogén-peroxidot akart a gépek fedélzetére csempészni üdítőitalos vagy szájvizes palackokban, és ezekből a felszállás után készítettek volna pokolgépet.

Ennek a merénylettervnek a leleplezése vezetett ahhoz a sok országban máig érvényes korlátozáshoz, amelynek alapján bizonyos mennyiségen felül nem lehet folyadékot és képlékeny anyagokat a repülőgépek utasterébe felvinni.

A “kritikus” riasztási szintet egy évvel később is életbe léptették, miután csak nagy szerencsével sikerült meghiúsítani egy újabb készülő merényletsorozatot, amelynek kitervelői a londoni belváros több helyszínén, illetve a glasgow-i repülőtéren akartak autóba rejtett pokolgépeket felrobbantani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik