Nagyvilág

A családokat is szétszakítja az Ebola-járvány

Első ránézésre rendben zajlik az élet a járvány sújtotta libériai fővárosban, de aggódnak az emberek – írja a brit Mirror újságírója helyszíni beszámolójában.

Monroviában még a helyi nyomornegyed, a West Point és a legtöbb külföldinek szállást adó Mamba Point közti piacon is nyüzsögnek az emberek. Az árusok még csak kesztyűt sem húznak, úgy adják a vásárlóknak portékáikat, veszik el a pénzt. Az emberek egymást lökdösik, egymásra kiabálnak, kitéve magukat a testnedvekkel terjedő fertőzés kockázatának.

Egy taxis viszont elmondja: a legtöbb ember nem kockáztat, csak akkor teszik ki a lábukat otthonról, ha nagyon muszáj. Az elnök éjszakára kijárási tilalmat rendelt el. Egy férfi elmondta az újságírónak: akkora a félelem, hogy a saját feleségét és gyermekeit sem csókolta meg hónapok óta. Egy külön matracon kell aludnia.

 Beteg férfit visznek otthonából a kórházba. AFP / Zoom Dosso

Még a külföldiek kedvelt szállodájában is aggódnak – a parkolóban lévő hatalmas fát esténként ellepik a gyümölcsdenevérek, melyek a vírust terjesztik. Tartanak attól, hogy még ha csak véletlenül is érintkezik valaki a fáról lehullott terméssel, az ki van téve a fertőzésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik