Nagyvilág

Így dolgozik a Vaskupola – videó

Felvették, ahogy az izraeli rakétavédelmi rendszer egyszerre tizenöt palesztin rakétát semmisít meg.

A felvételt a Sin izraeli hírblog osztotta meg.

A védelmi rendszer a levegőben lövi szét a rakétákat – írta még korábban az Index. Korábban Izrael csak óvóhelyek kiépítésével tudott védekezni – 1951 óta minden lakóépületet és ipari létesítményt el kellett látni ezekkel. A buszmegállók is megerősített vasbetonból készülnek, hogy riadó esetén legyen hová menekülni.

A Hamász által használt Kasszám-rakéták primitív eszközök – nagy távolságra lehet velük lőni, de nem lehet velük célozni, ezért különösen veszélyesek. A palesztinok az elmúlt években sok ezer ilyet lőttek ki izraeli területekre. A Vaskupola-rendszert amerikai támogatással alakították ki, hogy védelmet biztosítson a folyamatos rakétatűz ellen.

A megvédeni kívánt területet rugalmasan lehet meghatározni, egy nagyobb várost is meg tud védeni a támadásoktól. A Vaskupola lokátora a levegőben azonosítja a megsemmisítendő rakétát, kiszámítja a röppályát és az irányítóközpontba továbbítja az információt, ahol döntenek az ellencsapásról. Ellencsapásként Tamir típusú elfogórakétát lőnek ki, ami a levegőben semmisíti meg az ellenséges rakétát.

Egy Tamir rakéta meglehetősen drága, darabja tízmillió forintba kerül, ezért csak azokat az ellenséges rakétákat semmisítik meg, amelyek lakott területet fenyegetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik