Nagyvilág

Diktátoroknak ad PR-tanácsot a volt brit miniszterelnök

Tizennégy tüntető halála tragikus esemény, de nem szabad elhalványítania Kazahsztán fejlődését – ilyen mondatokat adott Tony Blair a kazah elnök szájába.

A volt brit kormányfő PR-tanácsokat nyújtott Nurszultan Nazarbajev számára, hogy hogyan mutasson magáról pozitív képet, miközben a rezsimje ellen tüntető fegyvertelen civilek ellen adott lőparancsot. A Telegraph brit lap megszerezte Blair egyik levelét, amit az autokrata kazah vezetőnek írt tanácsadócége vezetőjeként.

A vállalhatatlan tettek mentegetése kifizetődő Blair számára – csak Nazarbajevtől fontmilliókat kap évente. Blair 2007-ben alapította a céget, miután leköszönt a miniszterelnöki posztról. A Tony Blair Associates a kazah minisztériumokba is delegált tanácsadókat.

Emberi jogi aktivisták szerint Blair tisztességtelenül jár el, amikor pénzért cserébe egy diktátor mentegetéséhez járul hozzá. Nazarbajev Kazahsztán Szovjetuniótól való függetlenedése, 1991 óta elnöke az országnak, a legutóbbi választáson 96 százalékot kapott. A Human Rights Watch szervezet szerint elfogadhatatlan a volt miniszterelnöktől, hogy súlyos jogsértések felett huny szemet, miközben milliókért írja az ezeket elkövetők beszédeit.

Blair szóvivője ezzel szemben azt mondta, hogy munkájával az exkormányfő épp azt érte el, hogy a jogsértéseket – mint a tüntetők lelövését – ne hallgassák el, és Blair mindig nyilvánvalóvá tette a munka során, hogy Kazahsztán „kihívásokkal küzd” az emberi jogok tekintetében. Ugyanakkor szerinte azt el kell fogadni, hogy nagy előrelépések vannak az ország gazdaságában, a vallási toleranciában és az atomfegyverek leszerelésében.

Az Index azt írja, hogy míg Blair a békeaktivista énekessel, Bonóval pacsizik, olyanoknak adott még PR-tanácsokat, mint az azóta meglebncselt líbiai diktátor, Kadhafi, az egyiptomi katonai junta vagy Ilham Alijev azeri elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik