Nagyvilág

Visszatértek Oroszországba a segélyszállító teherautók

Kijev szerint egyes teherautók ukrán hadiipari létesítményekből rakodtak fel gyári berendezéseket.

Visszatértek Oroszországba annak a konvojnak a teherautói, amelyek Ukrajnába vittek egy orosz humanitárius segélyszállítmányt – közölték orosz forrásból és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szombat délután. Ukrán részről 184 teherautó áthaladását erősítették meg, de a katonai szóvivő azt nem tudta megmondani, hány jármű maradt Ukrajnában – írja az MTI.

Mint ahogy arról beszámoltunk, a több mint kétszáz teherautóból álló konvoj pénteken lépett be Ukrajnába, anélkül, hogy megvárta volna a helyi hatóságok engedélyét. A szállítmányt a kelet-ukrajnai Luhanszkban rakodták le, majd visszaindultak.

Ukrán részről a nemzetközi jog megsértésének, közvetlen katonai agressziónak minősítették a történteket, de az ukrán hatóságok nem akadályozták meg a szállítmány célba juttatását. Kijev korábban azt közölte: attól lehet tartani, hogy az orosz teherautók hadi utánpótlást szállítanak az oroszbarát szakadároknak.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője szombaton azt mondta újságíróknak, hogy egyes teherautók ukrán hadiipari létesítményekből rakodtak fel gyári berendezéseket.

Az EBESZ megfigyelőmissziójának egyik tagja, Paul Picard azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy a teljes konvoj visszatért.

Az orosz RIA hírügynökség egy moszkvai külügyi szóvivőt idézett, aki szintén úgy nyilatkozott, hogy a teherautók elhagyták Ukrajnát. Az orosz külügyi tárca közleményt is kiadott, amelyben megerősítette, hogy a humanitárius segély eljutott tervezett céljához Délkelet-Ukrajnában. Hozzátette, hogy a kormány folytatni kívánja együttműködését a nemzetközi vöröskereszttel annak érdekében, hogy támogassák az említett térségben lakókat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!