Nagyvilág

Repteret foglaltak az iszlamisták

Líbiában az egyik iszlamista milícia bejelentette szombaton, hogy elfoglalta a főváros nemzetközi repülőterét, amelyért hetek óta heves harcokat vívott.

A Fadzs Libia (Líbia Hajnala) nevű, főként a tengerparti Miszrátában toborzott fegyveres szervezet a befolyása alatt álló televíziós csatornán közölte a képernyőre kiírt sürgős hírben, hogy “teljes ellenőrzése alá vonta” a létesítményt. A repülőtér nem működik, a berendezéseit szétlőtték, s több, várakozó polgári repülőgép is megsemmisült a harcok során.

A légikikötőt a szekuláris erőkhöz húzó zenteni fegyveresek tartották hatalmukban Moammer Kadhafi néhai diktátor hatalmának 2011-es megdöntése óta. A két milícia akkor még egymás szövetségese volt a rendszerrel szemben.

Az iszlamisták legújabb támadása annak ellenére sikeres volt, hogy hajnalban – egy héten belül másodszor – harci repülőgépek ütöttek rajtuk a reptér környékén, és tíz emberük életét vesztette. A milicisták állásait állítólag Halifa Haftár lázadó tábornok gépei bombázták, de ezt nem lehet független forrásból megerősíteni. A nyugalmazott tábornok Líbia keleti részének fővárosa, Bengázi térségében vette fel a harcot májusban a szélsőségesekkel arra hivatkozva, hogy a gyenge kormány képtelen rendet tenni az országban. Haftárhoz a hadsereg számos alakulata csatlakozott, de ő sem tudott kialakítani döntő fölényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik