Nagyvilág

Amerikai bankár halt meg az ukrajnai harcokban

Az ukránok oldalán, az önkéntes seregben harcolt az 55 éves férfi – írja a Vice News.

Mark Gregory Paslawsky, az egyetlen amerikai, aki az ukránok oldalán harcol az ország keleti részén, kedden belehalt az ilovajszki csatában szerzett sérüléseibe – tudósít a portál. Az 55 éves befektetési bankár, akit „Franko” néven ismert mindenki, Manhattanből származott. Az enyhén sántító, New Yorki akcentust beszélő férfi eléggé valószerűtlennek tűnő szereplője volt a kelet-európai harcoknak.

A Vice News augusztus elején készített vele interjút Luhanszk megyében, ahol az önkéntes katonákból álló Donbasz zászlóaljjal harcolt. Azt mondta, családja ukrán gyökerei miatt ragadott fegyvert és azért, mert dühösnek és tehetetlennek érezte magát a hírek láttán, miután az oroszok elfoglalták a Krím félszigetet.

Paslawsky Kijevben, Harkivban és Moszkvában is dolgozott, legutóbb független befektetési tanácsadóként tevékenykedett, télen pedig csatlakozott a kijevi tüntetőkhöz. „Látva a dilettantizmust, a korrupciót és a cselekvés hiányát, úgy éreztem, részt kell vennem” – mondta erről. „Ha valahogyan lehet segíteni Ukrajnán, akkor ez volt az a pillanat” – vélte.

A férfi katonai akadémiát végzett és 32 éves koráig az amerikai seregben szolgált. A Vice News riportere azt is megkérdezte tőle, van-e családja. „Nem, ennyire nem vagyok őrült. Ha lennének, nem jöttem volna” – mondta a férfi, akit édesanyja és testvérei gyászolnak.

Egy ukrán fotós látta, ahogy elszállították a sérült Paslawskyt. „Három lövés volt a hátán. Azt mondogatta, hogy fájnak a sebei és nem akar meghalni” – mondta Makszim Dongyuk.

Paslawsky oroszul és ukránul is beszélt. Öt másik férfival szolgált egy egységben, társai azt mondták, ő volt a csapat mókamestere. „A szakaszban mindenkinek minden második szava az, hogy »fucking«, tőle tanultuk” – mondta egyik katonatársa. „Folyton a »fucking« Obamát szidta, hogy Amerika nem segít Ukrajnán, nagyon szégyellte magát emiatt” – tette hozzá.

„Nagyon rühellte az oroszokat. Mi mind nagyon rühelljük az oroszokat” – mondta a katonatárs felidézve, hogy amikor foglyokat ejtettek a szeparatisták közül, az egyik ukrán katona cigarettával kínálta őket. Paslawsky ezen nagyon kiakadt, azt mondta a katonáknak: „Miért nem öntesz nekik mindjárt egy-egy feles vodkát is? Ezek a srácok meg akartak ölni bennünket!”

Paslawsky és társai nem csak az oroszok miatt ragadtak fegyvert – az ukrán elit korruptsága éppúgy feldühítette őket. „Minden beszélgetés a korrupcióra lyukad ki és arra, hogy itt húsz éve nem változott semmi” – mondta korábban az amerikai katona a Vice Newsnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik