Nagyvilág

Gyerekek is meghaltak a hirosimai földcsuszamlásban

Legalább 36 ember meghalt szerdán a Hirosimában történt földcsuszamlásokban, további hét embert eltűntként tartanak számon a legújabb adatok szerint .

A halottak között van egy két- és egy tizenegy éves kisfiú, illetve egy tűzoltó, aki a mentés során vesztette életét.

Rengeteg eső esett

A korábbi híradások legalább 18 halálos áldozatról és 13 eltűntről szóltak. Helyi idő szerint szerdán éjszakáig újabb holttesteket találtak, velük együtt 36-ra nőtt a halálos áldozatok száma. Illetékesek közölték: nehéz megállapítani, hogy pontosan hányan tűntek el.

Szerda reggelig, 24 óra leforgása alatt, csaknem 240 milliméter csapadék hullott Hirosimára. A heves esőzések miatt erősen felázott a föld, ami több helyütt fölcsuszamlásokat okozott a város hegyvidéki peremkerületeiben.

A város környéki hegyoldalakból lezúduló sár több városnegyedben okozott károkat, 15 kilométer hosszan a Nenotanigava folyó mentén. Az NHK japán televízió felvételein sárral és törmelékkel ellepett épületeket lehet látni.

A miniszterelnök megszakította nyaralását

Nagy erőkkel folyik a kutatás a túlélők után, a kormány több mint hatszáz katonát küld a mentéshez. Rendőrségi helikopterekkel, kötélhágcsókkal menekítik ki a lakókat. A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy további esőzések várhatók és ezek újabb fölcsuszamlásokhoz vezethetnek.

A hirosimai tragédia miatt Abe Sindzó miniszterelnök megszakította vidéki nyaralását, és visszatért Tokióba.
Illetékesek közlése szerint a földcsuszamlás olyan váratlanul és hirtelen történt, hogy csak órákkal később jutott el a lakossághoz a veszélyes helyek elhagyására felhívó figyelmeztetés. A város polgármestere, Macui Kazumi megígérte, hogy kivizsgálják az esetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik