Nagyvilág

Otthagyták férjeiket, mert nem volt náluk vécé

Egy faluban hat nő visszaköltözött szüleihez. Azt mondták, akkor lesznek hajlandóak házastársaiknál élni, ha azok vécét építenek a házhoz – tudósít a BBC.

India 1,2 milliárd lakosának csaknem fele nem rendelkezik otthonában vécével. Ennek hátrányait a nők szenvedik meg leginkább. Az elköltözött nők egyike elmondta, azért is nehéz kijárniuk elvégezni a dolgukat, mert falujukban a nőknek el kell fátyolozniuk az arcukat, ha kilépnek a házból. Arról nem is beszélve, hogy veszélyes kijárniuk a sötétben – megtörtént, hogy nőket raboltak el, erőszakoltak és öltek meg, amikor kimentek könnyíteni magukon.

A problémára India miniszterelnöke is felhívta a figyelmet, ráadásul múlt pénteki Függetlenség napi beszédében. „Itt állunk a XXI. században és még mindig nem tartjuk tiszteletben a nők méltóságát azzal, hogy a szabadba kényszerítjük őket dolguk elvégzésére, ráadásul ki kell várniuk, amíg besötétedik” – mondta. „El tudják képzelni, mennyi problémát okoz mindez nekik?” – tette hozzá beszédében Narenda Modi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik