Nagyvilág

Meghalt Románia egyik leggazdagabb üzletembere

Dinu Patriciu a Ceausecu-rendszer bukása utáni "első tőkésként" vált ismerté.

A súlyos májbetegségben szenvedő, 64 éves vállalkozót hajnalban érte a halál Londonban. A maszol.ro román internetes újság szerint Dino Patriciu egy milánói klinikán 2012-ben májátültetésen esett át, állapota később sem javult.

Földvásárlással kezdődött a kaland

Az üzletember Romániában a Ceausecu-rendszer bukása utáni “első tőkésként” vált ismerté. Vagyonát egy ingatlanpiaci vállalkozás, az Alpha Constructii alapozta meg, amely az első magántársaság volt a kommunista rendszer összeomlása után, 1989 végén.

Fotó: Europress Fotóügynökség

“Két munkatárssal dolgoztam. Az egyik autót és egy vadászpuskát, a másik egy lakást vett, én viszont földvásárlásba fektettem mindenemet az utolsó fillérig. Így kezdődött a kaland” – emlékezett vissza a kezdetekre Patriciu a “Kapitalizmus – A mi titkos receptünk” című dokumentumfilmben, amelyet Alexandru Solomon rendezett.

Patriciu Bukarestben született, építészetből diplomázott, 1998-ban megvásárolta a második legnagyobb román olajvállalatot a Rompetrolt, amelyet hollandiai székhelyű nemzetközi céggé alakított, és bevezette tíz másik országba is.

2 milliárdot szakított a Rompetrolon

Románia leggazdagabb emberévé 2007-ben vált azáltal, hogy eladta a Rompetrol részvényeinek 75 százalékát a kazah KazMunayGaz csoportnak. Az üzlettel kétmilliárd dollárt (körülbelül 480 milliárd forint) keresett. “Nem erkölcstelenségről, csak kereskedelmi műveletről volt szó. Csak mítosz, hogy csupán lopás révén arathatunk sikert”.
A Forbes magazin 2007-ben az első helyre sorolta az üzletembert a balkáni országok legtehetősebb embereinek listáján, vagyonát 3,4 milliárd dollárra (816 milliárd forint) becsülték. Ám később vagyona alaposan megcsappant, a lakáspiaci árak zuhanása mellett sorozatos üzleti kudarcok is érték.

Patriciut kétszer választották képviselővé, mégpedig 1992-ben és 2000-ben a Nemzeti Liberális Párt színeiben. A politikától 2003-ban vett búcsút, hogy teljes energiáját az üzleti életnek szentelje.

Az üzletember több lezáratlan bírósági ügynek is főszereplője volt. Vádolták csalással, pénzmosással, tőzsdei adatok manipulálásával, mégsem ítélték el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik