Nagyvilág

Amerikai zavargások: rendőrökre lőttek a tüntetők

Heves tűz alá vették a rendőröket a Missouri állambeli St. Louisban, 31 embert őrizetbe vettek - közölték a hatóságok kedden.

Ron Johnson rendőr százados sajtóértekezletén elmondta, hogy embereik Ferguson peremkerületben, a heves tűz ellenére “egyetlen lövést sem adtak le (helyi idő szerint hétfő éjszaka)”. Hozzátette, hogy a rendőrök lefoglaltak a tüntetőktől két lőfegyvert, valamint gyújtópalackoknak tűnő tárgyakat.

Arról is beszámolt, hogy a tömegből üvegpalackokkal és benzines palackokkal dobálták meg a rendfenntartókat. Legalább két ember megsebesült, harmincegyet őrizetbe vettek. Johnson a két sebesültről nem tudott részletekkel szolgálni. Azt ugyanakkor hozzátette, hogy négy rendőr az eldobott kövektől és a palackoktól megsérült.

Tájékoztatása szerint őrizetbe vették a Getty Images fotóügynökség munkatársát, de három óta múlva szabadon engedtek. Ugyanerre a sorsra jutott a német Die Welt konzervatív napilap tudósítója és egy másik német újságíró, aki regionális lapoknak ír rendszeresen. Az intézkedés azért történt, mert nem vették figyelembe a terület elhagyására szóló rendőrségi utasítást. Az újságírók viszont azt állították, hogy ők a rendőrség útmutatásai szerint cselekedtek.

A településen zavargások robbantak ki az elmúlt napokban annak hatására, hogy egy fehér rendőr agyonlőtt egy fegyvertelen fekete fiatalt. Hétfő éjszaka tüntetők lepték el az utcákat, míg a rendőrök igyekeztek érvényt szerezni az éjféltől hajnali ötig tartó kijárási tilalomnak. A megmozdulást résztvevőit hangosbemondókon keresztül távozásra szólították fel. A műveletben a rendőrség páncélozott járműveket, zajgenerátorokat, hang- és fénygránátokat vetett be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik