Nagyvilág

Itt a vég: sörválság van Kubában!

A szokásosnál is forróbb nyár, és az alapanyagimport nehézségei miatt hamarosan teljesen elapadnak a karibi ország sörforrásai.

Vészesen fogyóban van a sör, és ráadásul rekord meleg is van Kubában. A szigetország legnagyobb sörfőzdéje, a Bucanero erős visszaeséssel kezdte az évet, ami a kubai hatóságok szerint azzal magyarázható, hogy áprilisig gondok voltak a sörárpa-behozatallal – írja a Yahoo News. A gyár négyféle sört készít: Bucanerot, Cristalt, Cacique-et és Mayabe-t. Bár kis mennyiségben elérhetők Kubában az import sörök, az állami főzdének gyakorlatilag monopóliuma van az országban.

A problémát egyébként súlyosbítja, hogy Kubában 2010 óta jelentősen megnőtt „paladar”-ok, azaz magánéttermek száma, amelyek annyi sört halmoznak fel, amennyit csak bírnak, hogy aztán méregdrágán eladhassák őket.

Azért is különösen rossz az időzítés, mert 1951, a mérések kezdete óta ez a harmadik legmelegebb nyár Kubában, az átlaghőmérséklet 28 fok körül mozog, természetes hát, hogy az ember megszomjazik. Az egyetlen vigasz, hogy rumból még mindig van elég, a hűsítő koktélokhoz.

Mojito (fotó: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik