Nagyvilág

Merkel: a NATO megvédi a balti államokat

A német kancellár hétfőn ígéretet tett a balti államoknak, hogy a NATO manővereinek fokozásával megvédi őket, de elutasította azt az igényt, hogy állandó támaszpontokat létesítsen a szövetség területükön – tudósít az MTI.

A jelentős oroszajkú kisebbséggel rendelkező Észtország, Lettország és Litvánia aggodalommal figyeli az ukrajnai konfliktust, attól tartva, hogy őket is megpróbálhatja Oroszország destabilizálni. Ezért a három ország a NATO alapokmány kollektív védelemre vonatkozó cikkének megerősítését kérte.

Merkel kijelentette, hogy a NATO alapokmányának ötödik cikke nem csak papíron létezik, hanem azt meg is kell tölteni adott helyzetben tartalommal. A Reuters felidézte, hogy a hétvégén a NATO európai erőinek főparancsnoka is kijelentette, hogy katonailag tudni kell kezelni, ha Oroszország megpróbálná felségjelzés nélküli katonáit átdobni valamely NATO-tagországba.

Merkel közölte, hogy a német légierő gépei szerdától őrjáratozni fognak majd Lettországban, ezt további manőverekkel is ki kell egészíteni, hogy tétovázás nélkül reagálhassanak, ha szükséges. „Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a balti államokban legyen infrastruktúránk egy gyors reagáláshoz” – mondta.

Merkel védelmébe vette az EU Oroszország elleni szankcióit is. Azt mondta, erre azért van szükség, hogy megmutassuk elveink komolyságát, és bár ezek Lettországot és Németországot is negatívan érintik, sokkal rosszabb, ha az ember semmit sem tesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik