Nagyvilág

Menekülők konvojára lőttek Ukrajnában

A támadásban több tucatnyian haltak meg, köztük nők és gyerekek – idézi a Reuters hírügynökség az ukrán hadsereg szóvivőjét.

A menekülteket szállító buszkonvojt rakétatalálatok érték hétfőn Kelet-Ukrajnában. A járművekre a fehér zászló is ki volt téve. Ukrajna az oroszpárti szakadárokat vádolja a cselekménnyel, ők viszont tagadják a vádat.

„A szakadárok számítottak a konvoj érkezésére és teljesen megsemmisítették azt” – közölte a szóvivő. Grad rakétákkal és mozsárágyúkkal támadtak a járművekre. „Senki nem tudott kimenekülni, a robbanásban élve elégtek” – tette hozzá a szóvivő, aki véres bűncselekménynek nevezte a történteket.

Andrej Purgin, az Ukrajna és a nemzetközi közösség legnagyobb része által el nem ismert Donyecki Népi Köztársaság miniszterelnökhelyettese azt mondta, hogy az útszakaszt, ahol a járművek elhaladtak, az ukránok lövik rendszeresen repülőkről és Grad rakétákkal, ők nem is tudnának oda Gradokat küldeni. Egy másik szakadárcsoport azt is letagadta, hogy egyáltalán volt támadás, felszólította Ukrajnát, hogy szolgáltasson bizonyítékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik