Nagyvilág

Üldözik a hosszú szakállat Kína nyugati részén

Muzulmán ujgurokra vadásznak, a hatóságok gyerekeket „mentettek ki” az engedély nélküli iszlám iskolákból – írja a Reuters.

A Hszincsiang-Ujgur Autonóm Tartomány Kína legnyugatibb részén található, nagy arányban lakják muzulmánok és bázisa a muszlim szakadár mozgalmaknak. Az utóbbiakon való kínai rajtaütések során az elmúlt másfél évben több százan vesztették életüket, a kormány a vallási tevékenységet is fel akarja számolni.

A legutóbbi kínai akcióban illegálisan működő vallási iskolákat számoltak fel – ezek az intézmények biztosítják az egyedüli lehetőséget a gyermekek muzulmán hitoktatására. Huszonhét „földalatti” imahelyet is felszámoltak, negyvennégy imámot pedig letartóztattak.

A hatóságok muszlim öltözékeket is lefoglaltak, köztük a nők arcát elfedő fátylakat, valamint muzulmán vallásos írásokat, könyveket. Egy kínai állami lap szerint tizenhétezer illegális kiadványt találtak, amelyek „a terrorizmust népszerűsítik”.

Egy hszincsiangi városban nemrég odáig mentek, hogy a muzulmán viseletet hordó embereket egyszerűen kitiltották a helyi buszokról, a rendőrök pedig nyomoznak azok után, akik hosszú szakállat viselnek.

Nem ülhetnek buszra. AFP / Zsang Vencseng

Ajánlott videó

Olvasói sztorik