Nagyvilág

A Pentagon nem hisz Putyinnak

Washington álláspontja az, hogy Moszkva megsértette a nemzetközi jogot - mondta a Pentagon szóvivője az MTI-nek.

Az Egyesült Államok ismét felszólítja Oroszországot, hogy hagyjon fel kelet-ukrajnai destabilizáló, törvényellenes tevékenységével, és tartsa tiszteletben szomszédja területi épségét. Eileen M. Lainez közölte, Washington folytatja az egyeztetést szövetségeseivel, partnereivel az egész világon, “ha egy ország szuverenitását megsértik, akkor lépéseket kell tenni”.

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője Philip Breedlove tábornoknak, a NATO európai erői főparancsnokának szavait idézve közölte: a NATO-nak a szeptemberi walesi csúcsértekezleten lehetősége lesz, hogy Oroszország új stratégiájához alkalmazkodva hosszú távú módosításokat fogadjon el válaszadási képességéről. A Pentagon az ukrán válság diplomáciai megoldását támogatja, ezenkívül új biztosítékokat nyújt NATO-szövetségeseinek – tette hozzá.

Az Egyesült Államok e tekintetben már több lépést tett, a tengeren, a levegőben és a szárazföldön is demonstrálta, hogy elkötelezett a kollektív biztonság mellett. Megkétszerezte részvételét a balti államok feletti légi megfigyelési programban, további F-16-os harci gépekkel erősítette a lengyelországi képzési programot, és kétoldalú együttműködések keretében megnövelték az amerikai haditengerészeti erők jelenlétét a Fekete-tengeren.

Az Egyesült Államok gyógyszerekkel, ruházati és egyéb felszerelésekkel, járművekkel, kommunikációs eszközökkel segíti az ukrán hadsereget és határvédelmi erőket. Mivel az ukrán nemzeti gárda közvetlen szerepet játszik a válságra való reagálásban, a belső biztonság fenntartásában, az amerikai kormány a kongresszus jóváhagyásához kötve 19 millió dollárt tervez költeni a nemzeti gárdát segítő, 2015-ben Javorivban kezdődő képzési programokra, valamint felszerelésekre.

A szóvivő végül emlékeztetett arra, hogy Oroszország illegális ukrajnai tevékenységére válaszul a Pentagon felfüggesztett minden, az amerikai és az orosz haderő közötti programot. Lemondták a gyakorlatokat, a kétoldalú találkozókat, a kikötővárosokbeli látogatásokat és konferenciákat sem szerveznek. Washington ugyanakkor fenntartja az amerikai és orosz fegyveres erők vezetői közötti kommunikációs csatornákat – mondta el a Pentagon szóvivője az MTI-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik