Nagyvilág

Trójai falovat küldenek az oroszok?

Ukrajna orosz inváziótól tart. Nem tudni, merre járnak Putyinék teherautói.

Ukrajnának nincs szüksége a cinikus Oroszország segítségére, amely harckocsikat és terroristákat küldött a Donyeck-medencébe – idézi az MTI Arszenyij Jacenyuk miniszterelnököt. Az ukránok attól tartanak, hogy a segélyszállítmányt közvetlen katonai beavatkozásra használja fel Oroszország.

A végeláthatatlan orosz konvoj. AFP / Vlagyimir Barisev

Porosenko ukrán elnök sajtótitkára szerdán elmondta, hogy Ukrajna úgy egyezett bele az orosz humanitárius segély fogadásába, ha azt átrakodják a Vöröskereszt teherautóiba és kizárólag a szervezet képviselői kísérik tovább Ukrajna területén, de ezt Oroszország elutasította. A sajtótitkár szerint így nem zárható ki, hogy fegyveres erők akarnak benyomulni az ország területére.

 Ukrajna ezen a határátkelőn engedné be a segélyszállítmányt. AFP / Anatolij Sztyepanov

A kelet-ukrajnai Luhanszkban lassan két hete nincs áram, tiszta ivóvíz és gyógyszer. Jacenyuk miniszterelnök azt mondta, hogy Ukrajna maga is képes lenne ellátni humanitárius segéllyel az ország keleti részén élőket, a szeparatisták azonban nem engednek be segélyszállítmányt az ellenőrzésük alatt tartott területekre.

 Donyecki menekülttábor. Getty Images / Anadolu Agency

„Határtalan Oroszország cinizmusa. Előbb harckocsikat, rakétákat és terroristákat küldenek, most meg vizet és sót. Jobb lenne, ha Oroszország a háromszáz teherautóját üresen küldené és hazavinné velük a bűnözőit, akkor nem lenne szükség humanitárius segélyre” – mondta a miniszterelnök.

 Egy támadásban megsérült ukrajnai lakóház. AFP / Dimitar Dilkoff

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága azt jelezte, hogy az eddiginél sokkal részletesebb listát vár az orosz segélyszállítmány tartalmáról. Az Index azt írja, hogy az oroszok csak egy általános listát adtak át, amin a fő tételek vannak feltüntetve, mint víz, élelmiszer és áramfejlesztő berendezések. A portál szerint még azt sem lehet tudni, hogy hol akar a konvoj Ukrajna területére belépni. Kedden Moszkva és Kijev elvileg megegyezett abban, hogy egy, az ukrán hadsereg által ellenőrzött határátkelőn érkezik majd a szállítmány, de egyáltalán nem biztos, hogy ehhez tartják magukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik