Nagyvilág

Kispandája lehet az edinburghi óriáspandának

Vemhes lehet az edinburghi állatkert egyik óriáspandája, de ezt nehéz megállapítani a fajnál, ahol magzat csak a terhesség végén kezd igazán fejlődni.

Az állatkert kedden jelentette be, hogy a legújabb eredmények szerint a Tien Tien névre hallgató óriáspanda mesterséges megtermékenyítés segítségével teherbe esett áprilisban, és talán augusztus végén már szülni fog.

A szakértők naponta vizsgálják az állat vizeletében a hormonok és a proteinek szintjét, de egyben óvatosságra is intenek, hangsúlyozva, hogy semmi biztosat nem tudnak mondani, amíg Tien Tien valóban életet nem ad csemetéjének.

“Ez egy nagyon új és összetett tudomány, és még mindig van némi időnk. Az előző évhez hasonlóan, a magzat késői elvesztése teljes mértékben lehetséges” – nyilatkozta Iain Valentine, a Skót Királyi Zoológiai Társaság tagja.

Tien Tien már tavaly is teherbe esett, de a vemhesség késői szakaszában a magzat felszívódott.

Az óriáspandákat rendkívül nehéz tenyészetni, és nagyon nehéz nyomon követni a terhességüket is. Az állatok viselkedéséből és hormonszintjéből a gyakori álterhességek miatt nehéz megmondani, hogy valóban vemhesek-e vagy sem. Ráadásul az óriáspandák magzatai csak a vemhesség utolsó heteiben kezdenek el fejlődni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik