Nagyvilág

Ferenc pápa ENSZ-fellépést sürget Irakban

A vallási kisebbségek drámai helyzetének rendezéséért írt levelet az egyházfő Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak – tudósít az MTI.tudósít az MTI.

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy aggodalommal figyeli az észak-iraki eseményeket, ahol keresztényeknek és más vallásúaknak kell menekülniük otthonaikból, vallási örökségüket, kultikus helyeiket pedig elpusztítják. Fernando Filoni bíborost személyes küldötteként Irakba küldte, hogy éreztesse a helyiekkel a katolikus egyház közelségét és aggodalmát.

Ferenc pápa újra felszólította a nemzetközi közösséget, hogy sürgősen avatkozzon be a humanitárius tragédia leállításáért, az ENSZ illetékes intézményei pedig folytassák erőfeszítéseiket. „Az észak-iraki erőszakos cselekmények felébresztik minden jószándékú ember lelkiismeretét, hogy konkrét szolidaritással cselekedjen és védelmet nyújtson mindazoknak, akiket támadás ér vagy erőszak fenyeget” – írta.

A huszadik század tragikus tapasztalatai és az emberi méltóság tisztelete arra kényszeríti a nemzetközi közösséget, mindenekelőtt a nemzetközi jog mentén, hogy minden tőle telhetőt megtegyen az etnikai és vallási kisebbségekkel szembeni erőszak megállítására és megelőzésére – hangsúlyozta az egyházfő.

Ferenc pápa megjegyezte, hogy hasonló felhívással éltek a keleti pátriárkák és más vallási vezetők is, egyben a muzulmán vallási vezetők fellépését is sürgette.

Ferenc pápa szerdán Dél-Koreába indult első ázsiai látogatására. Fotó: AFP / Alberto Pizzoli

Ajánlott videó

Olvasói sztorik