Nagyvilág

A britek is mentik az iraki üldözötteket

Tízezrek rekedtek a hegyekben, légi úton próbálják őket menteni. A negyven fokos hőségben a vízhez jutás is gondot okoz.

Az Iszlám Állam dzsihádista szélsőségesei üldözik az iraki keresztényeket és jazidi kurdokat. A BBC írása szerint eddig hétszázezer jazidi menekült el, több tízezren a hegyekben rekedtek.

David Cameron brit miniszterelnök nyaralásból tért vissza, hogy részt vegyen azon a tanácskozáson, ahol kidolgozzák annak tervét, hogyan vigyék biztonságos helyre ezeket az embereket. Az ország kész csatlakozni a menekültek kimenekítését célzó nemzetközi misszióhoz.

A brit légierő Ciprusra küldi helikoptereit, Tornado harci repülőgépeivel pedig felderítést végez, hogy megvizsgálja a segítségnyújtás lehetőségeit. Egy szállítógépet is indítanak víztartályokkal és víztisztító berendezésekkel.

Cameron kormányfő azt mondta, ez egy humanitárius küldetés, amihez nincs szükség a parlament összehívására, de ez meg fog történni, ha változás áll be. A munkáspárti árnyékkormány külügyminisztere azt mondta, nekik is támogatniuk kell az ország részvételét a kiszolgáltatott emberek megmentésében.

Egy kurdisztáni építkezésen húzta meg magát ez a Szindzsárból elüldözött iraki jazidi család. AFP / Ahmad Al-Rubaye

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik