Nagyvilág

Mit kell tudni az iraki harcokról?

A Mashable összegyűjtötte, mit kell tudni a konfliktusról, amibe Amerika is bekapcsolódott.

Obama elnök azután döntött úgy, hogy beveti a légierőt az iszlamista harcosok ellen, hogy azok „zavaróan közel” merészkedtek a kurdok legjelentősebb városához, Erbilhez. Emellett Amerikának a jazidi kurdok érdekében is be kell avatkoznia, őket az iszlamisták a hegyekbe űzték, ahol élelem és víz nélkül maradtak. Most repülőről dobnak le nekik ellátmányt.

Az utolsó amerikai katona 2011-ben hagyta el Irakot, az ott történtek után Obama érthetően fázik attól, hogy beavatkozzon a térségben. Milyen körülmények vezettek mégis a légicsapások megkezdéséhez? – teszi fel a kérdést a Mashable.

Kik ezek a milicisták?

Az Iszlám Állam nevű csoport tagjai, amely korábban Iraki és Levantei Iszlám Állam néven is ismert volt. 10-15 ezer jól szervezett iszlamista harcosról van szó, akik annyira brutálisak, hogy még az Al-Kaida is elhatárolódott tőlük.

Hol vannak ők?

Az Iszlám Állam Irakban és Szíriában kaparintott meg területeket, Szíria déli határainál a libanoni hadsereggel is összecsaptak.

Mit akar az Iszlám Állam?

A szervezet radikális harcosokból áll, akik egy szunnita kalifátust akarnak alapítani, eltüntetve a síitákat és minden csoportot, ami az útjukban van. Be akarják vezetni a saríát, korlátozni a nők szabadságjogait, betiltani a zenét és elképesztően kegyetlen kínzást kiszabni minden kihágásért.

Honnan kerültek elő ezek a harcosok?

A gyökereik Irakban, az Al-Kaidánál vannak. A csoport kemény magja ott tanult meg harcolni. De azóta csatlakoztak hozzájuk Szíriából és más közel-keleti nemzetekből, sőt vannak önkénteseik Európából és az Egyesült Államokból is.

Hogyan lehet őket megállítani?

Nehéz lesz elvágni az utánpótlásaikat. A legnagyobb érvágás számukra az utak, olajfinomítók és egyéb stratégiai létesítmények visszafoglalása lenne, és a pénzhez jutási lehetőségeik megszüntetése. Ehhez összehangolt erőfeszítésre van szükség az iraki hadsereg, a kurd haderők és akár más szereplők részéről is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik