Nagyvilág

Amerika közbelépett az Iszlám Állam ellen

Korlátozott légicsapásokra adott engedélyt Barack Obama, miután már attól lehet tartani, hogy az Iszlám Állam milicistái a kurdok fővárosát, Erbilt is beveszik.

Mintegy negyvenezer ember kényszerült a hegyekbe menekülni a milicisták elől Irakban. Nincs vizük és élelmük, úgy tudni, negyven gyermek már meghalt a kiszáradástól és a melegtől. Az amerikai hadsereg repülőgépről ételt és vizet juttatott nekik – írja a New York Times.

Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem fog újabb iraki háborúba sodródni, nem lesz teljes mozgósítás, de meg kell akadályozni az Iszlám Állam milicistáit, akiket barbároknak nevezett. A hadműveletekben Amerika együttműködik az iraki biztonsági erőkkel és kurd harcosokkal. Csütörtök éjjel két, az Iszlám Állam által elfoglalt település ellen hajtottak végre légicsapást, pénteken a kurd erőkre támadó tüzérségi állásokat bombázta Amerika.

A támadások hatékonyak lehetnek, mert a milicistáknak feltehetően nincsenek föld-levegő rakétái, gépfegyvereikkel legfeljebb az alacsonyan szálló repülőkben tehetnének kárt.

Amerikában élő kurdok követeltek beavatkozást az Iszlám Állam ellen csütörtökön Washingtonban. Fotó: Getty Images / Anadolu Agency

Az Iszlám Államnak egyébként komoly terjeszkedési tervei vannak – olvassa el róluk a Hír24 riportját.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik