Nagyvilág

Megvan, mi okozta az algériai gép tragédiáját

Zuhanóspirálba került lezuhanása előtt az Air Algerie július végén Maliban szerencsétlenül járt járata - írta csütörtökön a Flightglobal légügyi szaklap a francia közlekedésbiztonsági szervezetre hivatkozva.

A spanyol Swiftair által üzemeltetett Boeing MD-83-as gép fekete dobozából kinyert adatok szerint időjárás miatt a pilóták némileg eltértek az útvonalról, erre a légiforgalmi irányítástól engedélyt kértek és kaptak. A kitérés alatt, a felszállás után 22 perccel az MD-83-as elérte az utazó magasságot, de két perccel később, amikor elérték a viharzóna északi végét, a repülőgép hirtelen elkezdett veszíteni sebességéből, 160 csomóra (300 kilométer óránként) lassult, balra fordult és gyorsan veszített magasságából.

A vizsgálat szerint a gép zuhanóspirálba került és másfél fordulat megtétele után a földbe csapódott. A feketedobozok legutoljára 1600 láb (490 méter) magasságban rögzítettek repülési adatot, ekkor az MD-83-as sebessége 380 csomó, 700 kilométer per óra volt. Az utolsó rögzített adat után egy másodperccel csapódott a földbe a kéthajtóműves repülőgép.

A szaklap információi szerint a vizsgálatot lefolytató szakemberek megtalálták ugyan a fedélzeti hangrögzítőt, de a hanganyagot annak minősége miatt egyelőre nem tudják használni. A vizsgálat további részében alternatív forrásokból próbálják kideríteni a pilóták, illetve a hajózó személyzet többi tagja közötti kommunikációt.

Az Air Algérie légitársaság AH 5017-es számú, Ouagadougouból Algírba tartó járatával július 24-én hajnalban, a felszállás után mintegy 40 perccel megszakadt a kapcsolat, a gép roncsait egy drón találta meg Maliban, a fedélzeten tartózkodó 116 ember meghalt a katasztrófában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik