Nagyvilág

Izrael belement a tűzszünet meghosszabbításába

Egyiptomi közvetítéssel zajlanak az egyeztetések Izrael és a palesztinok közt – tudósít az MTI.

„Végeredményről még korai lenne beszélni, de derűlátóak vagyunk” – mondta egy egyiptomi illetékes.

A palesztinok azt kérik Jeruzsálemtől és Kairótól, hogy vessenek véget a Gázai övezet blokádjának, Izraeltől pedig azt, hogy engedje szabadon a palesztin foglyokat. Feltételül szabták a háború utáni helyreállítás megkezdését is.

Izrael legfontosabb feltétele az övezet fegyvermentesítése és annak megakadályozása, hogy a Hamász újra felfegyverkezzen.

John Kerry amerikai külügyminiszter elmondta, hogy támogatják a palesztinokat abban, hogy javuljanak életkörülményeik, nagyobb szabadságuk legyen, megfelelő élelemhez jussanak, az övezetben pedig határátkelőket nyissanak és megtörténjen a helyreállítás. „Ehhez azonban nagyobb felelősség kell, vagyis fel kell adniuk a palesztinoknak a rakétáikat” – mondta.

Egy izraeli tisztviselő azt mondta, szeretnék, ha mielőbb humanitárius segítséget kapna Gáza és elkezdődne a helyreállítás, ehhez azonban biztosítékok kellenek, hogy az övezetbe szállított építőanyagot nem a fegyveresek használják fel újabb, Izraelbe vezető alagutak építésére.

Szerdán Izrael beleegyezett abba, hogy meghosszabbítsák a tűzszünetet. A jelenleg hatályos fegyvernyugvás pénteken reggel nyolc óráig van érvényben, azt egyelőre nem árulták el, hogy ezt meddig terjesztik ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik