Nagyvilág

Elutasította az RMDSZ jelöltjét a román elnök

Traian Basescu szerint Biró Rozália alkalmatlan a kulturális miniszteritisztségre.

Elutasította Traian Basescu román államfő Biró Rozáliának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kulturális miniszterjelöltjének a kinevezését.

Basescu ezt csütörtökön késő délután jelentette be az elnöki hivatalban. Elmondta, hogy szerinte Biró Rozália alkalmatlan erre a tisztségre. Ugyanakkor hozzátette: ha a későbbiekben bármely más minisztérium élére javasolják, amelyek kapcsolódnak a közigazgatásban szerzett tapasztalatához, akkor ki fogja nevezni.

Basescu szerint Biró Rozália “hiányos román nyelvtudása” a többi minisztérium élén nem lenne akadály, de a kulturális minisztériumban szükség van az államnyelv alapos ismeretére. Hozzátette: jogosan mondhatják sokan, hogy gyakran a román nemzetiségű személyek sem beszélik helyesen a román nyelvet, ami Basescu szerint valóban így van, de a kulturális tárca élére kerülő személy esetében ez elfogadhatatlan.

Biró Rozália mellett Claudiu Manda költségvetési miniszter jelölését is elutasította az államfő. Az ő esetében csak annyit mondott, hogy őt más minisztérium élére sem tartaná alkalmasnak.

Nagyvárad volt alpolgármesterét három évvel ezelőtt egy népszerű rádiós műsor riportere tréfálta meg szándékosan azt állítva, hogy “amputált lábú kétlábú” gyermekekről akar műsort készíteni. Az akkor szociális kérdésekkel foglalkozó alpolgármester nem értette a kétlábú (biped) szó kifejezést, és a beszélgetésből kiderült, hogy fogyatékos gyermekekre gondolt.

RMDSZ: nem történt tragédia

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke közölte, hogy a szövetség új jelöltet fog javasolni viszonylag rövid idő alatt. A Mediafax hírügynökségnek a politikus elmondta: Basescu döntése politikai. Nem kívánta kommentálni Basescu állásfoglalását, mivel, mint fogalmazott, az elnöknek jogában áll egyszer elutasítania a kormányfő által javasolt miniszterjelöltet. Hozzátette: a döntés indoklásával azonban nem ért egyet, és úgy vélte, hogy Biró Rozália jó miniszter lett volna.

Rámutatott: a kulturális minisztériumot jelenleg ő vezeti, és nem történt tragédia a kinevezés elutasításával.

Kelemen Hunor július 11-én jelentette be, hogy augusztus 1-től ő személyesen távozik a bukaresti kormányból, amely a szövetséggel szemben lépett be a kisebbségek európai polgári kezdeményezéséről szóló európai uniós perbe.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik