Nagyvilág

Elkezdték kilakoltatni a számozott utcákat

Mozgáskorlátozott néni és kisgyerekes család utcára rakásával kezdődött a miskolci városrész kiürítése – tudósít a Roma Sajtóközpont. A közeli stadion parkolójának akarnak itt helyet csinálni.

Az egyik kilakoltatott tanfolyamon volt, amikor a szomszédok értesítették, hogy mi történt. A nyolc hónapos gyermeket nevelő asszony sokkot kapott, azt mondta, semmilyen értesítést nem kapott a kilakoltatásról. Szerinte nincsenek elmaradásban sem a lakbérrel, sem a közüzemi számlákkal – korábban volt egy kétszázezres lakbérhátralékuk, amit kifizettek, a városi ingatlankezelőnél pedig megnyugtatták őket, hogy nincs okuk aggódni.

Az ingatlankezelő emberei a helyszínen olyan papírt mutattak, amin állítólag az ő aláírása szerepel azzal, hogy tudomásul veszi a kilakoltatást. Az asszony azonban azt állítja, hogy semmi ilyet nem írt alá. Az ingatlankezelő eddig nem reagált a Roma Sajtóközpont kérdéseire.

A miskolci városvezetés a Fidesz-KDNP előterjesztése alapján szavazta meg májusban, hogy „a közbiztonság javítása és a lakosok szociális helyzetének javítása érdekében” felszámolnak több „gettót és nyomortelepet”, köztük a számozott utcákat. Kétmillió forintot ajánlanak azoknak a családoknak, akik vállalják, hogy magasabb komfortfokozatú lakást vesznek – másik településen.

A Roma Sajtóközpont idéz egy közelmúltbeli felmérést, amiből kiderül, hogy a számozott utcák lakóinak 90 százaléka miskolci születésű, a többiek legnagyobb része pedig évtizedek óta a városban lakik. A „Miskolcon Maradunk Kitelepítés Elleni Bizottság” kedden délutánra sajtótájékoztatót hirdetett a helyszínre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik