Nagyvilág

Betiltják Pekingben a széntüzelést

A kínai nagyvárosok elképesztő légszennyezettséggel küzdenek, ezért hétfőn a pekingi városi környezetvédelmi iroda intézkedési tervet tett közzé honlapján – tudósít az AP hírügynökség.

A terv szerint a városban elektromos- és gázfűtésre állnának át. 2012-ben Peking energiafelhasználásának negyedét szénnel biztosították, a városban a 22 százalékot is elérheti a levegő szennyezettsége. A szennyezéshez a közlekedés, a gyárak és a por is hozzájárul a 21 milliós városban. 2020-ig kellene teljesen kivezetni a szénfelhasználást.

Egy hónapja ilyen volt a kínai főváros madártávlatból. Fotó: AFP 

A pekingi tiltás ellenére is növekedhet a szén felhasználása Kínában, ami a világon a legtöbb szennyezést kibocsátó országnak számít. A szénerőművek és a szénfűtés tehető felelőssé az üvegházhatást okozó gázok legnagyobb részének kibocsátásáért.

Az egyre növekvő kínai középosztály különösen érzékeny a környezetszennyezésre, így a kormányon is nagyobb a nyomás, hogy tegyen ellenlépéseket. Az ország vezetése a környezetvédelem kérdését a legfontosabb döntéshozatali kritériumok közé emelte. A közelmúltban több városban is megtiltották új szénerőművek létesítését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik