Nagyvilág

Már 75 halott a kínai gyárrobbanásban

Több biztonsági szabályt megszegtek a szombaton felrobbant kunsangi gyárban.

A legfrissebb hivatalos adatok szerint már 75 halálos áldozata van a Csiangszu tartománybeli Zhongrong Metal Products futóműalkatrész-gyártó egyik üzemében történt hatalmas erejű szombati robbanásnak. A sérültek száma 185. Az érintett üzemben a China Daily cikke szerint 264 munkás dolgozott, amikor a robbanás történt. Egy orvos elmondása szerint mindegyik sérült a testének több mint nyolcvan százalékán szenvedett égési sérüléseket. 

Az előzetes vizsgálatok eredményei szerint a hatalmas erejű robbanást egy fémporral teli szobában felpattanó szikra okozta. A detonáció olyan erős volt, hogy több munkagépeket is elrepített, és egy, a gyártól 500 méterre lévő őrbódé ablakait is betörte.

A munkahelyi biztonságért felelős állami hivatal vezetője és a nyomozást irányító Jang Tung-liang sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a balesetre a biztonsági előírások komoly megszegése miatt került sor. A veszélyes fémpor felhalmozódása mellett a gyártóegységet túlzsúfolták gépekkel, miközben a gyár tervezése, az elektromos berendezések minősége sem felelt meg az előírásoknak.

A South China Morning Post hongkongi napilap értesülése szerint a Csiangszu tartománybeli Zhongrong Metal Products futóműalkatrész-gyártót többször intették a hatóságok, hogy ha a gyártás során keletkező nagy mennyiségű port nem takarítják el, akkor az robbanáshoz vezethet. A vállalat vezetése újra és újra figyelmen kívül hagyta a hatósági intést – szögezte le Jang. Az elsődleges felelősség így a Zhongrong Metal Products vállalatot terheli, ugyanakkor a helyi hatóságok sem ügyeltek eléggé a szabályok betartatására – tette hozzá.

Az esettel kapcsolatban eddig két embert vettek őrizetbe a hatóságok. A kunsangi volt az idei év legnagyobb hasonló balesete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik