Nagyvilág

Gáza: az elrabolt izraeli katona miatt még több civil halhat meg

Izraeli katona Gázában (gáza, izrael)
Izraeli katona Gázában (gáza, izrael)

A tegnapi nap folyamán a Hamász katonai szárnya, a Khaszám brigádok, az izraeli kormányzat szerint a tűzszünetet kihasználva foglyul ejtették az Izraeli Védelmi Erők Givatti zászlóaljának alhadnagyát, a huszonhárom éves Hadar Goldint, az egyiptomi határ melletti Rafahban.

  • Ha Goldin alhadnagy vasárnapig nem kerül meg, akkor akár évekig is lehet palesztin fogságban
  • Izraelnek ugyanaz a „senkit sem hagyunk hátra” politikája, mint az Egyesült Államoknak
  • A Goldin utáni keresés szélesíteni fogja a szárazföldi hadműveletet
  •  Növekedhet a civil áldozatok száma
  • A Hamász az izraeli katonák foglyul ejtését prioritásként kezeli, és arra használja, hogy az izraeli börtönben köztörvényesként fogvatartott dzsihádistáit illetve más palesztinokat szabadon engedjék

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) hivatalos tájékoztatója szerint értesítették az ENSZ-t és az alhadnagy családját. Az elrablása miatt a 72 órára egyeztetett humanitárius tűzszünet megszakadt, Izrael nagy erőkkel keresi katonáját, a katonai hírszerzést is bevetve.

John Kerry, az Egyesült Államok külügyminisztere, Ahmet Davutoglu török külügyminiszter már megkezdte a tárgyalást az újabb tűzszünetről, Barack Obama elnök pedig beszédében szólította fel a Hamászt az alhadnagy elengedésére.

Az izraeli katonáról azonban nincsenek további hírek – ha a külföldi közvetítőkkel zajló tárgyalások azonban nem tudják elérni, hogy az elkövetkező napokban szabadon engedjék Goldint, akkor elképzelhető, hogy hosszú évek raboskodása vár rá, mint Gilád Shálit esetében.

Nem Goldin az első izraeli katona fogságban

Gilád Shalitot, az Izraeli Védelmi Erők tizedesét 2006. június 255-én ejtették túszul a Gázai Övezet déli oldalán, amikor a Khasszám brigádok rajtaütött egy izraeli katonai őrposzton. A rajtaütés során két izraeli és két palesztin katona meghalt, az akkor húsz éves Shalit tankját pedig gránát találat érte. A súlyosan sebesült katonát a palesztinok lefegyverezték és feltehetőleg a ker-shalom átkelő közelében található alagúton keresztül a Gázai Övezetbe hurcolták.

Ötéves fogsága alatt három levelet írhatott a családjának, illetve a Hamász egy videokazettát és egy DVD-t juttatott Izraelbe, hogy jelezze: a fogoly életben van.


“Hol vagy, fiú” – üzenetek Shálitnak Jeruzsálemben
Fotó: Wikipedia Creative Commons 

Shalit fogságát – aki mellesleg francia állampolgársággal is rendelkezik – egészen 2011. október 18-i szabadulásáig mind a palesztin, mind az izraeli oldal saját politikai céljainak érdekében sajátította ki. Izrael nemzetközi kampányba kezdett a „fiú” megmentéséért, többek között a 2009-es Öntött Ólom hadművelet egyik fő célkitűzésének a tizedes megmentését jelölte meg. A kampány keretében több európai nagyváros díszpolgára is lett.

Mindeközben a Hamász, melyet mind Izrael, mind a nyugati világ terrorszervezetként jegyez, Shalitot használta fel, hogy börtönben ülő politikusaikat illetve katonai aktivistáikat kiszabadítsa több civillel együtt.

Gilád Shálit elengedéséért cserébe Izrael 1027 palesztin fogvatartottat helyezett szabadlábra, akiknek jelentős része azóta ismét börtönbe került.

Ezret egyért

Az izraeli Haaretz napilap szerint a palesztin fogvatartottak száma 2014-ben 4772 fő volt, ebből 1019-en úgynevezett adminisztratív elítéltek, olyan fogvatartottak, akiket az állam vádemelés nélkül tart börtönben, biztonsági okokra hivatkozva. Hat nő és harminc tizenhat éven aluli kiskorú van köztük. Izrael egyébként nem ad hadifogolystátuszt egyetlen elfogott palesztinnak sem, terrorizmus vádjával vannak börtönben.

Annak a valószínűsége, hogy a Hamász Goldin esetében is a palesztin fogvatartottak szabadon engedését fogja követelni több mint valószínű a politikai elemzők szerint. Ha katonai mentőakció keretében vagy a nemzetközi közvetítéssel zajló tárgyalások során Goldin nem kerül elő a napokban, akkor a tárgyalások akár évekig is elhúzódhatnak.

A fogolycserét ugyanis nagyban nehezíti, hogy a Hamász pontosan tisztában van azzal, hogy az izraeli kormányzat és maga az izraeli társadalom is kiemelt ügyként kezeli katonáinak hazatérését, ezért a civilek, nők és kiskorúak szabadon engedése mellett követelni szokta a többszörös életfogytiglanra ítélt terroristáinak a szabadon engedését is – melyre Izrael nem nagyon mutat hajlandóságot.

A tárgyalások, csakúgy, mint Shálit esetében többször meg fognak szakadni, magáról Goldinról pedig alig-alig fog érkezni bármilyen hír is, csak a tárgyalások újrakezdésekor szivároghat ki egy-egy videó üzenet, hogy egyáltalán még életben van.

Nem kínozták 

Gilád Shálit azokban az interjúkban, melyeket az izraeli és a nemzetközi médiának adott elmesélte, hogy 5 éves fogsága alatt fogva tartói nem kínozták, nem bántalmazták. Enni is rendszeresen kapott, egészségügyi állapota pedig – dacára súlyos sérülésének – stabilizálódott, habár még a Vörös Félhold sem mehetett a közelébe ellátni a sebeit.


Shálit szabadulása után az izraeli miniszterelnöknek szalutál, 2011. október 8.
 Fotó: Wikipedia Creative Commons

A legnehezebb feladat számára a monotonitás elviselése volt, rendszeresen írt, térképeket rajzolt illetve beszélgetett a fogva tartóival, az öt év alatt arabul is megtanult.

Jelenleg, bár mind a fronton, mind a tárgyalóasztaloknál jelentős erőfeszítések történnek az izraeli oldal részéről, hogy Goldin alhadnagy előkerüljön, egyelőre semmilyen áttörés nem történt. A Hamász nem erősítette meg, hogy az alhadnagy egyáltalán életben van-e.

Amennyiben a napokban a Hamász elismeri, hogy Goldin a hadifoglya, úgy nagy valószínűséggel ugyanaz a forgatókönyv fog érvényesülni a fiatal izraeli tiszt esetében, mint Shálit esetében történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik