Nagyvilág

Orbánt elemzik az amerikai lapok

A Nyugat elkényelmesedett a hidegháború megnyerése után, azt hitte, a liberalizmus végleg győzött – írja a Wall Street Journal. A Napi.hu amerikai lapok publicisztikáit foglalta össze Orbán hétvégi tusnádfürdői beszédéről.

A portál a Washington Postot idézve azt írja: a lap szerint Magyarország újra meghatározó szereplője lehet a kelet-közép-európai államok változásainak – most az első lehet azok közt, akik eltávolítják magukat a liberális demokráciától. A lap úgy véli, Orbán mintája Putyin Oroszországa. Az orosz elnök a vele szembeni ellenállásra válaszul nacionalista, valláselvű, szociálisan konzervatív, államkapitalista uralmat hozott létre, ami segített elfogadottságának fenntartásában. Ez azonban ingoványos – ha az orosz gazdaság gyengül és Putyin ukrajnai tervei se járnak sikerrel, akkor könnyen egy elszigetelt szibériai olajállam lehet az országból.

A Wall Street Journal úgy látja, hogy a nem is oly régen kialakult demokratikus államokban erodálódnak a liberális intézmények, ezek az országok visszaesnek az autoritarianizmus bűnébe. A Nyugat elkényelmesedett, miután megnyerte a hidegháborút – azt gondolta, hogy a liberalizmus végleg győzött.

A Huffington Post szerint Orbánt nem elégítették ki az elmúlt években végrehajtott alkotmányos változtatások és még vakmerőbb, még arcátlanabb tervei vannak az ország átalakítására. Ezzel olyan irányba fordítaná Magyarországot, ami az itt élők és az európai szomszédok számára is aggasztó lehet – véli a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik