Nagyvilág

Elfogatóparancs Gyurcsány bolgár üzlettársa ellen

Pártokhoz kötődő kölcsönszerződéseket tüntethetett el bankjából a bolgár Cvetán Vaszilev, a szófiai KTB bank többségi tulajdonosa – írja a Magyar Nemzet. Legalább négyszázmilliárd forintnyi kölcsönről van szó, a helyzetet bankcsőddel kellett rendezni.

A Magyar Nemzet korábban megírta, hogy Gyurcsány Ferenc cége, az Altus Zrt. többségi tulajdonos egy olyan vállalkozásban, aminek leányvállalata Vaszilev bankjával alapított közös társaságot. Gyurcsány erre azt mondta, hogy ebből csak tízszázalékos a részesedésük, bár a Magyar Nemzet szerint a bolgár üzleti életre nem jellemző, hogy személyes kapcsolat nélkül köttetik bármilyen üzlet.

Vaszilev a terhére rótt bűncselekményekért húsz év börtönt is kaphat. 31 milliárd forintnyi pénz elsikkasztásával vádolják, illetve azzal, hogy a bankból eltűnt háromszáz hitelfelvevő 400 milliárd forint értékű kölcsönéről szóló dossziéja. Számos politikus és oligarcha is lehet a hitelfelvevők közt.

Vaszilev törvénytelen módon finanszírozta a Bulgária Cenzúra Nélkül pártot is, az EP-kampányba és a pártelnök házának költségeibe is beszállt.

A bankból hiányzó pénzösszeg a teljes hitelportfóliónak mintegy kétharmada. A nemzeti bank úgy döntött, hogy a helyzetet csődeljárással rendezi, a megmaradt eszközöket pedig a bank leányvállalata vette át, amit államosítanak.

Vaszilev ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a bolgár hatóságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik