Nagyvilág

Algériában elbúcsúztatták a repülőkatasztrófa halottait

Az előző heti légi katasztrófa áldozatainak azonosítása akár évekbe is telhet, és még mindig a gép roncsainál vannak.

A gyászszertartásokat a katasztrófában hozzátartozóikat elvesztett családok beleegyezésével tartották meg, dacára annak, hogy egyelőre a Maliban történt baleset egyetlen áldozatának holttestét sem azonosították, s azok még mindig a gép roncsai között vannak.

Franciaországban vizsgálják a fekete dobozt

Iszlám szokások szerint ha egy muzulmán hívő olyan helyen hal meg, ahol nem tudnak érte imát mondani, akkor “távollétében” tartják meg gyászszertartását.

Az algériai hatóságok csütörtökön azt mondták, hogy a holttestek felkutatása és azonosítsa “heteket, hónapokat vagy akár éveket vehet igénybe”. A katasztrófa helyszínére a napokban tizenhárom algériai szakértő utazott, de a körülmények miatt nem tudtak hatékony munkát végezni.

Az algériai hatóságok francia, spanyol és mali szakértők segítségével próbálják azonosítani a halottakat és kideríteni a katasztrófa okait. A gép fekete dobozát Franciaországban vizsgálják.

Mindenki meghaélt a gépen

Az Air Algérie légitársaság AH 5017-es számú, Ouagadougouból Algírba tartó járatával július 24-én hajnalban, a felszállás után mintegy 40 perccel szakadt meg a kapcsolat a földi irányítással. A gép pilótái nem sokkal korábban “vihar miatt” a járat útvonalának módosítását kérték. 

A légi katasztrófát senki sem élte túl a gépen lévő 116 ember közül. Az utasszállítón 110 utas tartózkodott, köztük 54 francia állampolgár, 23 Burkina Fasó-i, nyolc libanoni és hat algériai. A hatfős személyzet minden tagja spanyol állampolgár volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik