Nagyvilág

USA: Izraelnek többet kell tenni a civilek védelméért

Egy menedékhellyé alakított ENSZ-iskolát is találat ért csütörtökön Gázában – tudósít a CNN.

„Nem magát az iskolát támadták, hanem egy iskola melletti célpontot” – mondta az ENSZ illetékes hivatalának szóvivője. A bombarepeszek nem öltek meg senkit, de nyolcan súlyosabban sérültek.

Civilek mögé bújik a Hamász

Több mint három hete tart a gázai konfliktus, amibe már 1300-an haltak bele és még többen megsebesültek. A legtöbb áldozat palesztin civil.

Az izraeliek légicsapásait kemény kritikával illetik mindenütt. Izrael viszont azzal vádolja a Hamász palesztin szervezetet, hogy iskolákba, kórházakba rejtik fegyvereiket és a civilek menedékhelyeiről indítják támadásaikat.

Izrael csütörtökön 16 ezer tartalékos katonát hív be, így a harcoló tartalékosok száma 86 ezerre nő.

Amerika a civilek védelmét sürgeti

Az ENSZ és Amerika is aggodalmát fejezte ki, azt követelik, hogy Izrael tegyen többet a civilek életének megvédésére. Elfogadják ugyanakkor azt is, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint Izrael nehéz helyzetben van, a Hamász ugyanis maga teszi kockára a palesztin civilek életét azzal, hogy hozzájuk rejti fegyvereit.

Az ENSZ becslései szerint az eddig elhunyt mintegy 1300 palesztin 70-80 százaléka civil. Izraeli oldalon 56 katona és három civil halt meg.

Segélyt küldenek az övezetbe

Az ENSZ közben humanitárius krízisről beszél, Gázában 85 menedékhelyre 200 ezer palesztint zsúfoltak. Izrael segélyként üzemanyagot, élemiszert, gyógyszert küld az övezetbe. Négymillió liter gázolajat az övezet erőművébe juttatnak el, hárommillió liter gázolajat és nyolcszázezer liter benzint pedig szállítási célokra. Negyvenhárom teherautón 750 tonna élelmiszert, gyógyszert és egyéb nélkülözhetetlen ellátmányt szállítanak.

Egy palesztin fiú kutatja át szétlőtt házuk romjait. Fotó: Getty Images / Pacific Press

Ajánlott videó

Olvasói sztorik