Nagyvilág

Nőkkel gyilkoltat a Boko Haram

Hat halálos áldozatot követelő öngyilkos merényletet követtek el a nigériai Kanóban szerdán, és ezzel már a negyedik olyan robbantás volt a városban, amikor az elkövető nő volt.

A szerdai támadásban, amely egy főiskolán történt, a hat halálos áldozat mellett további hatan életveszélyes sérüléseket szenvedtek. A merénylő egy hirdetőtáblát nézegető fiatalok mellett robbantotta fel magát.

10 éves kislányon volt a robbanóöv

A nigériai hatóságok szerdán közölték azt is, hogy egy nappal korábban őrizetbe vettek a Kanóval szomszédos Katsina városában egy tízéves, robbanóanyaggal megrakott övet viselő kislányt. Mike Omeri, a nigériai kormány szóvivője közölte, hogy a biztonsági erők kedden a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet három feltételezett tagját fogták el, köztük a fiatal lányt.

Hétfőn két, a szerdai robbantáshoz hasonló támadás is történt, akkor egy kereskedelmi kiállításon, illetve egy benzinkúton robbantották fel magukat öngyilkos nő merénylők. A két robbantásban egy ember meghalt, és hatan megsérültek. Vasárnap egy nő rendőrök közelében követett el öngyilkos merényletet, de rajta kívül senki sem halt meg a támadásban.

Egy másik incidens során kedden a Nigéria északkeleti részén fekvő Potiskum településen két mecsetnél elkövetett öngyilkos merényletek 13 emberrel végeztek.

Egyre több nőt léptetnek be a szervezetbe

A robbantások elkövetőjeként senki nem jelentkezett, de Nigéria északi részén a Boko Haram radikális iszlamista szervezet számos támadást követett el a közelmúltban. A Boko Haram az elmúlt hetekben egyebek mellett magára vállalt egy nő által elkövetett öngyilkos merényletet is, és megfigyelők szerint a női terroristák egyre nagyobb számban való bevetése a szervezet új taktikájának része lehet.

A saría (iszlám jogrendszer) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcoló Boko Haram évek óta folytat fegyveres küzdelmet Nigéria északi részén. A Human Rights Watch jogvédő szervezet becslései szerint a Boko Haram mintegy kétezer civil lakossal végzett az év eleje óta.

A szervezet – amelynek neve hausza nyelven azt jelenti, hogy tilos a nyugati oktatás – áprilisban azzal került a nemzetközi sajtó figyelmének középpontjába, hogy elrabolt 276 iskolás lányt, majd azzal fenyegetőzött, hogy eladja őket rabszolgának. A lányok közül több mint kétszázan továbbra is a szervezet fogságában vannak.

A héten a Boko Haram Kamerunban is nagy sajtóvisszhangot kiváltó támadást hajtott végre, és elrabolta a kameruni miniszterelnök-helyettes feleségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik