Nagyvilág

Egyre több halálos áldozata van a szlovén hegyeknek

Az idén eddig 14 ember vesztette életét. Nemrég egy 35 éves cseh hegymászó halt meg - írta a szlovén sajtó kedden.

Az újabb baleset az észak-szlovéniai Júliai-Alpok lábánál fekvő Kobarid városka melletti, 1208 méter magas Zaprikaj hegyen történt, ahol az alpinista megcsúszott a meredek, sziklás oldalon és sérüléseibe a helyszínen belehalt.

Júliusban egy 55 éves horvát hegymászó is halálos balesetet szenvedett a 2863 méter magas Triglav csúcsról leereszkedve. A férfi megcsúszott és több száz métert zuhant, holttestét a Kredarica-fennsíkon találták meg.

Pontosan egy héttel korábban egy magyar turista járt szerencsétlenül: megcsúszott a Tominskova túraösvényen és súlyos fejsérülésekkel szállították kórházba, de július 2-án, szerdán belehalt sérüléseibe.

Sokan túlbecsülik a képességeiket

Mivel a hegyvonulat könnyen megközelíthető és jól kijelölt turistaútvonalak vannak rajta, nagy népszerűségnek örvend nemcsak a hazai, hanem a külföldi túrázok körében is. A legtöbben viszont felkészületlenek. Nem megfelelő cipőben és felszerelésben vágnak neki a hegyeknek, ami növeli a balesetek számát. Ezen a nyáron a helyzetet súlyosbította a szélsőséges időjárás, amely nagyon gyorsan változik, főleg a magasabb hegycsúcsokon, ezért sokszor a téli felszerelésre is szükség van.

A legtöbb esésnek és csúszásnak az oka a tapasztalatlanság, a kimerültség vagy a hegymászásra nem alkalmas felszerelés. A hegyimentő-szolgálat vezetője elmondta, hogy a legtöbben túlbecsülik a képességeiket, hisz nemcsak feljutni kell a csúcsra, hanem le is kell jönni onnan.

Tavaly 393-szor riasztották a hegyi mentőket, 32 haltak meg, ebből 17 hegymászó volt. Az idén eddig már 240-szer kellett közbelépnie a mentőszolgálatnak: 14-en vesztették életüket, közülük 8 volt alpinista.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik