Nagyvilág

A gázai keresztények is eltemették első háborús halottjukat

Légi csapás érte a hatvanéves Jalila Ayyad otthonát. Görög katolikus szertartással búcsúztak tőle – tudósít az AFP hírügynökség.

A nőt hetvenéves özvegye, George és két fia gyászolta. A temetésre csak egyikük tudott elmenni – a másik fiút vasárnap érte komoly sérülés egy izraeli támadás következtében. Jalila egyszerű, fehér, fekete kereszttel díszített koporsóját Gázaváros görög katolikus temetőjének kápolnájában ravatalozták fel.

.

Jalila unokatestvére elmondta, hogy a nőre ráomlott a ház, ahol egyébként férje és fia is tartózkodott, de ők túlélték a légi csapást.

A temetés nyugodtan és méltóságteljesen zajlott, egyszer kapott politikai színezetet, amikor az egyházközség egyik tagja elkapta a mikrofont és kifakadt: „Mészárlás zajlik itt minden nap. Ez történik a palesztin néppel. Hol van ilyenkor a nemzetközi közösség? A bombák nem tesznek különbséget a civilek és a katonák között” – mondta dühösen.

Megszólalt Jalila egy rokona is, aki egyetértett az előtte szólóval. „Ha elmennénk innen, azzal az izraeliek elérik, amit akarnak. Mi, keresztények, több mint ezer éve itt vagyunk Gázában és itt is fogunk maradni” – mondta. Egy másik rokon viszont azt mondta, hogy el akar menni az övezetből, amint teheti.

Gázában ezerötszáz keresztény él, legtöbben a görög ortodox egyházhoz tartoznak. Gázavárosban egykor virágzó keresztény közösség volt, most viszont egyre csökken létszámuk a háborús viszonyok és a munkanélküliség miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik