Nagyvilág

Algériai gép: félárbocra engedik a zászlókat Franciaországban

Francois Hollande elnök elrendelte, hogy hétfőtől három napon át eresszék félárbocra a kormányzati épületeken a zászlókat azután, hogy 118 ember, köztük ötvennégy francia állampolgár halt meg, amikor az Air Algérie gépe lezuhant Maliban – írja a Guardian.

Hollande szombaton találkozott az áldozatok családjaival. Azt mondta, minden holttestet Franciaországba szállítanak és arról is gondoskodnak, hogy a családtagokat elvigyék a katasztrófa helyszínére, ha ezt szeretnék. Emlékművet is állítanak.

Hollande megerősítette, hogy a legvalószínűbb oka a katasztrófának az időjárás volt, de más magyarázatot sem zárnak ki. Párhuzamosan két külön vizsgálat fut az ügyben – tette hozzá. Az ENSZ békefenntartói rátaláltak a gép fekete dobozaira. Francia, mali és holland katonák biztosítják a becsapódás területét.

Az eddigi vizsgálatok azt mutatták, hogy a gép akkor tört össze, amikor a földnek csapódott, tehát valószínűtlen, hogy támadás történt. A légiirányítás azután vesztette el a kapcsolatot a repülőgéppel, hogy annak pilótája az útvonal módosítását kérte vihar miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik