Nagyvilág

Csonkítás: „Fájdalmas kínhalál vár sok nőre”

Nincs nap, hogy ne történne valami borzalom a Közel-Keleten. Izrael és a Gázai Övezet között megy a rakétázás, a konfliktusban eddig több mint 800 ember halt meg. A halott palesztin gyerekek fényképei bejárják a világot, a Gázai Övezettel határos izraeli városokban pedig félnek utcára menni az emberek, nem csak a rakéták, de az alagutakon be-betörő dzsihadisták miatt is. Eközben Irakban, ahol a dzsihadisták kikiáltották a kalifátust, Abu Bakr Ál Bágdádi legújabb fatvájában előírta a női körülmetélést. Ez négy millió nőt is érinthet.

Mivel rendszeresen írok riportokat a női nemi csonkításról, megkértem Dr. Randa Fakhr Eldín, az Egyiptomi Koalíció a Női Nemi Csonkítás Ellen szóvivőjét, hogy tisztázzon pár dolgot a kérdésben.

Mi köze van a női körülmetélésnek az Iszlámhoz?

Női nemi csonkítás. Ez a hivatalos elnevezése. Ne használja a körülmetélést, mert az eufemizmus. A klitorisz kivágása nem körülmetélés, hanem konkrét csonkítás. A kérdésére válaszolva: a női nemi csonkításnak semmi köze sincs az Iszlámhoz. Mondom ezt gyakorló muszlimként. Egyiptomban is, mint most Irakban és Szíriában a szélsőséges csoportok a Koránnak illetve a Szunnának (A hagyomány) azt a részét forgatják ki, ami azt mondja, hogy egy nő legyen visszafogott és erkölcsös. Tulajdonképpen a nemi öröm kiiktatásával remélik ezt elérni – ha nem élvezi a nő a nemi együttlétet, akkor nyilvánvalóan nem fog házasságtörést elkövetni ésatöbbi. Ez az interpretációja a hagyománynak konkrétan szembe megy azzal a törvénnyel, hogy ne csonkítsd, tetováld, változtasd meg a testet, melyet Isten alkotott.

Mennyire bevett szokás a Közel-Keleten a nem csonkítás?

Eddig főleg Egyiptomban, Szudánban, Etiópiában, Eritreában és Szomáliában volt szokás. Nők végezték nőkön, generációk nőttek fel úgy, hogy nem ismerték vagy csak korlátozott ismereteik voltak a nemi örömökről. Ez egy ördögi kör, ugyanis az anya nem tudja, mit vesz el a lányától, amikor elviszi a helyi orvoshoz, javasemberhez, borbélyhoz megcsináltatni a műtétet. Konkrétan jót akar neki, azt gondolja, ha nem végezteti el, a gyermek nem fog tudni beilleszkedni a közösségbe, férjhez menni.
Az UNICEF és az emberjogi alapítványok évtizedek óta végeznek felvilágosító kampányokat a térségben, ennek hatására kezdett csökkeni a csonkítás gyakorlata, ami még így is 50 százalék fölött van a legérintettebb országokban.

Törvényi tiltás is van, legalábbis Egyiptomban.

Ez nem sokat ér, ha nincs szigorúan betartatva. Egy több száz éves hagyományt nem lehet azzal megtörni, hogy hozunk egy törvényt, ez csak azt éri el, hogy az orvosok egy része, akik eddig elvégezték a beavatkozást nem vállalják, jönnek a borbélyok a borotvapengéikkel. Ez persze nem igaz teljesen – sok orvos továbbra is elvállalja a dolgot, plusz pénzért. Akkor van általános felháborodás, ha egy-egy kislány belehal. Ha a nemi csonkítást fel akarjuk számolni, akkor azt csak felvilágosító kampányokkal lehet megtenni. Nem szabad bűnösnek beállítani azokat az embereket, akik részt vesznek ebben vagy azt gondolni, szándékosan ártani akarnak a gyermekeiknek. Nem, egyszerűen nem tudják, mekkora kárt okoznak ezzel, ezt kell nekik elmondani. Ha megértik, nem fogják alkalmazni többé.

Mekkora trauma ér egy nőt, aki átesik egy ilyen csonkításon?

Beláthatatlanul nagy. Hogy pontosan tudja, országtól függően a klitorisz részleges vagy teljes – és a szeméremajkak kivágásáról beszélünk. Több terápiacsoportot is tartok, többek között megerőszakolt nőknek. Az a tapasztalat, hogy míg egy nemi erőszakról négy hónapig beszélnek a csoport tagjai, addig az FGM-en átesettek sokkal tovább. Gyakran egy életre meghatározza az életüket ez a trauma, amit jelenleg nem lehet visszafordítani, bár vannak eredmények Európában.

Mit gondol, milyen hatása lesz az ISIS fatvájának?

Ha ezt komolyan betartatják és elkezdik megcsonkítani a nőket, akkor ez hatalmas csapás lesz az Iszlám megítélésére. Szélsőségesek miatt a vallás fog megbélyegeződni. A kivitelezése is maga lesz a borzalom – hogyan fognak ennyi nőt megcsonkítani, köztük idősebb asszonyokat? Egyben biztosak lehetünk: sok nő fog meghalni.

Miért?

A fertőzések miatt. Biztosra veszem, hogy a csonkításokat nem szakképzett orvosok fogják végezni, hanem önjelölt „erkölcsi segítők” vagy nevezze, ahogyan akarja. Ellentétben a férfiak körülmetélésével, a csonkítás után erős vérzés van, ez akár halálhoz is vezethet, nem is beszélve a sebek elfertőződéséről. Fájdalmas, lassú kínhalál vár sok nőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik