Nagyvilág

Megbírságolták a világ első pizzadrónos cégét

Az orosz hatóságok 200 ezer rubelre bírságolták a világ első olyan pizzasütödéjét, amelyik motoros futárok helyett drónokkal szállítja házhoz a termékeit.

Több mint egymillió forintnak megfelelő összegű pénzbírságot szabott ki az oroszországi szállítmányozási rendészet egy sziktivkari olasz étteremre a légtérhasználatra vonatkozó jogszabályok megsértése címén. A Komiföld fővárosában üzemelő DoDo Pizza az első olyan olasz étterem a világon, amelyik távirányítású robot-repülőeszközök igénybevételével juttatta házhoz a frissen sült termékeit. A közel egy hónapja indított szolgáltatás rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert a helyi lakosok és a turisták körében, elsősorban a szokatlan látványosságának köszönhetően.

A kívánt fogást a megrendelő az étterem legközelebbi mobil képviselőjénél lévő katalógus alapján választhatja ki, s a még forró pizza perceken belül házhoz repül egy drónnal, amely egy kötél segítségével ereszti alá a rendelést a magasból a vendég kezébe, aki ezután a helyszínen számolhat el az étterem munkatársával.

A zordon orosz hatóság ezt a merőben új üzletformát nyilvánította súlyos pénzbüntetéssel járó szabálysértésnek. A DoDo Pizza tulajdonosa azonban nem ment el szótlanul a kapott büntetőcédula mellett, és elhatározta, hogy bíróság elé viszi az ügyet. A saját és ügyvédei véleménye szerint ugyanis a hatályos légtérhasználati jogszabály egyetlen pontja sem tesz említést a pilóta nélküli repülőeszközökről, így hatálya az egyre tágabb alkalmazási területű drónokra sem terjed ki. Fedor Ovcsinnyikov bízik abban, hogy a bírósági ítélet az ő igazát fogja alátámasztani, és az precedens értékű lesz a „háztartási” robotrepülők egyéb irányú hasznosítási lehetőségeinek tekintetében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik