Nagyvilág

Antiszemita rigmusokkal álltak ki a palesztinokért

Kezdenek elharapózni Németországban a palesztinpárti tüntetések a gázai konfliktus kapcsán – egyre több az olyan zsidóellenes megnyilvánulás, amit politikusok és a helyi zsidó közösség elfogadhatatlannak tart. Van, aki szerint már 1938-at idézi a hangulat az utcákon – tudósít az MTI.

Az utóbbi napokban több nagyvárosban, így Berlinben is tartottak szimpátiatüntetést a palesztinok mellett. Egy betiltott iszlám szélsőséges csoport zászlói is feltűntek, a tiltakozóktól pedig a rendőröknek kellett megvédeni egy izraeli házaspárt. A berlini rendőrség egy rigmus skandálását is megtiltotta a tüntetőknek, mondván, ha az ismét elhangzik, leállíthatják a tüntető menetet. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a betiltott rigmus nem antiszemita uszítás, hanem egyszerűen sértő.

 AFP / Marcus Golejewski

Izrael németországi nagykövete szerint úgy üldözik Berlinben a zsidókat, mint 1938-ban a náci pogrom idején. A berlini hatóságok egy imám ellen is nyomoznak, aki azt mondta híveinek egyebek mellett, hogy „istenem, semmisítsd meg a cionista zsidókat, vágd le őket mind egy szálig”.

A konzervatív Die Welt című lap szerint elviselhetetlen szégyen érte ezekkel a megnyilvánulásokkal Németországot, az Izraellel szembeni kritika pedig „nyakig merült az antiszemitizmusban”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik